Започва внос на висококачествено говеждо месо от САЩ

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Започва внос на висококачествено говеждо месо. Това стана ясно по време на събитие, което се проведе в Кулинарна академия Метро днес, като негови официални гости бяха Херо Мустафа, посланик на САЩ в България и зам. министърът на земеделието Янко Иванов. Презентация за вкусовите особености и характеристики на американското говеждо представи шеф Джон Кадиу, известен с ненадминатите си познания в областта на приготвяне на крехко и ароматно телешко и говеждо.

В подробната си презентация, шеф Кадиу обясни защо качеството на говеждото, пристигащо от САЩ е толкова високо и как това се отразява на вкуса на готовия продукт. С лека тъга, канадският готвач призна американското говеждо за най-доброто на световния пазар. Основни причини за това са начинът на отглеждане на животното – в сигурна среда без стрес, храната, която то консумира и обработката му след това. За крехкостта на месото и за така типичния мозаечен вид, позволяващ месото да бъде крехко и сочно, допринася спокойния живот, който животните водят. Около 90% от фермите в САЩ отглеждат по-малко от 100 броя животни, тъй като голяма част от тях са фамилни, управляват се само от няколко човека, които физически не могат да си позволят да поемат грижи за по-голям брой животни.

Храната на чифтокопитните се състои от много въглехидрати и разнообразни зърнени храни. Четирикамерният им стомах обработва неколкократно храната чрез „преживяне“, като колкото по-високо качество тя , толкова по-високо ще е качеството на месото след това. Едно от най-популярните меса, с най-високо качество и силен вкус е Black Angus. Месото за което се получава от скопен бик. Причината за скопяването е намаляването на тестостерона. Без него, животното става по- спокойно, започва да трупа повече мазнина и така месото му добива съвършен мозаечен вид, който по-късно ще го направи изключително крехко и лесно за консумация.

Техниките за приготвяне са различни, от обикновено гриловане на тиган, до Су-ви за дълго време на ниски градуси, важна е не толкова техниката, колкото качеството на месото, няколко пъти подчертава шеф Кадиу, който за период от 8 години успява да отвори в Лондон 25 ресторанта, в които приготвят този деликатес. „Само със запичане на грил, посоляване и намазване с масло, успях да отваря 25 успешни ресторанта на едно място и това се случи благодарение на високото качество на месото, което няма нужда от нищо допълнително.“- заключи Джон Кадиу.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА