Големите амбиции на малката мандра Био Милк

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
4 Минути

Само трима човека работят в миниманда Био Милк. Това обаче не пречи на собствениците да имат сериозни амбиции за резултатите от своята работа и дори два пъти дневно да преработват по 500 литра мляко, колкото е капацитета на миниатюрното предприятие, за да отговорят на голямото търсене към продуктите на Био Милк.

От 2015 г. семейството на Незиха и Кемал Велиеви са официално млекопреработватели, но петнайсет години преди това още дядото на Кемал е преработвал на ишлеме млякото на хората от селото. Затова при първа възможност за европейско финансиране са кандидатсвали с проект за минимандра. Официално инвестицията е 125 хиляди лева, но в процеса на изграждането и осигуряване на оборудването са изкочили доста допълнителни разходи. Финансирането е било в размер на 60 на сто. В началото са имали намерение да развиват биопроизводство, но тежнките изисквания се оказали сериозно препятствие, което ги е спряло.

Храна за хората, които познават вкуса на продуктите от истинско мляко

Задружното семейство обаче не се оплаква от сериозни трудности досега. Няма проблеми с осигуряването на суровината, като едно от обясненията е доста малкия капацитет.

Предизникателство е било навлизането на пазара на млечни продукти, тъй като там има голяма конкуренция, но потребителите бързо са оценили качествения продукт, който предлагат от Био Милк и търсенето се е покачило. Това, което ни радва е, че все още има хора, които познават добрия стар вкус на продукти от истинско мляко, споделя Незиха, която е юрист и работи по специалността си. „В началото беше по-скоро като едно увлечение, детска мечта, в двора да си имам мандричка“, споделя още младата жена.

Макар да се занимава основно с документацията, тя е наясно какви стандарти трябва да се спазват в производството, за да останат доволни клиентите и да се върнат за още. Овчето сирене и кашкавала зреят 60 дни, кравето сирене има нужда от 35 дни. „Имаме си и наш отличителен продукт – български пармезан, който е подобен на кашкавал, но зрее извън опаковка 1 година“, споделя още тя. За целта е направен хладилник с постоянно обдухване, така че да се запазва равномерна температурата през целия период.

Най-хубавата реклама е от уста на уста

Готовата продукция, която излиза от мандра Био Милк в Борино достигат основно до София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, за износ не се говори тъй като количествата са много малки, това обаче съвсем не значи, че Велиеви искат да останат на това микро ниво. Напротив имат амбиция да разширят производството.

Наблюденията на пазара сочат, че тенденцията за консумиране на все повече здравословни храни се усеща осезаемо и при тях в Борино.Най-хубавата реклама е от уста на уста. Всеки нов клиент, който ми се обади съм си поставила за цел да го попитам как е достигнал до нас и може би около 90% са хората ни научават от препоръка на приятели и други  клиенти“, споделя още Незиха Велиева.

Тя също като кметът на общината смята, че Борино ще се отскубне от капанът на безработицата и тежкия живот, ако се развият още туризма и селското стопанство, които вървят ръка за ръка.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА