Големи поражения от суша и градушки в лозовите масиви край Сандански

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Повече от 260 декара лозя в района на Сандански са напълно унищожени от градушка. Сушата също засегна лозови масиви в района.

Лозарството е основен поминък за хората в Сандански, Петрич и Струмяни. Гроздоберът започна тези дни, а местните жители са доста притеснени, тъй като сушата и градушките са унищожили приблизително 30 процента от реколтата.

“В Илинденци има около 4000-5000 дка лозя. Пораженията са страшни. В местността Валоги пораженията са на 100%”, каза кметът на село Илинденци Илия Башлиев пред БНТ.

Производителите се надяват държавата да помогне, за компенсиране на щетите, особено за незастрахованите масиви. Те се оплакват и от недостиг на вода за поливане, тъй като каналите се използват от производителите на ток.

В сравнение с миналата година добивът е по-добър и гроздето е по-качествено в местата, които не са засегнати от градушките.

Според производителите цената на гроздето, която сега е 1-1,20 лева за килограм няма да се повиши значително заради евтиния внос от Гърция и Северна Македония, който подбива цените на местните лозари.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements