Остатъци на генетично модифицирани организми (ГМО) все по-често се намират в хранителни продукти и фуражи на пазарите в различни държави по света, без това да се отрази на опаковката. Това се дължи на повишеното производство на генномодифицирани култури в световен мащаб, се съобщава в доклад на Световната организация по храните и земеделието (FAO), цитиран от Agra Europe.
Инцидентното заразяване с генномодифицирани организми e довело до смущения на стоковите пазари, тъй като „смесените“ пратки зърнени и други култури, най-вече ленено семе, ориз, царевица и папая, са блокирани на границите на държавите, в които са направени опити да бъдат внесени. Там те са унищожавани или са връщани в страните на своя произход, се отбелязва в докладът. Пратките идват не само от САЩ, Канада и Китай, но и от други държави.
Докладът на FAO показва, че 17 държави в света нямат никакви защитни бариери, които да ограничават навлизането на генномодифицирани култури на своя територия, докато 55 държави имат нулева толерантност към неоторизирани ГМО. 30 държави произвеждат генномодифицирани култури за научна и/или изследователска дейност.