ГМО увеличават добивите на земеделски култури със средно 21%

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Използването на биотехнологии при отглеждането на земеделски култури намалява употребата на химически пестициди с 37%, увеличава добивите средно с 21% и увеличава доходите на фермерите с 68%. Това показва анлиз на учени от Университета в Гьотинген, Германия, които направили анализ на 147 оригинални изследвания на агрономичните и икономическите ефекти на биотехнологиите за земеделието. Учените са експериментирали със соя, царевица и памук толерантни към хербициди, както и с устойчиви на инсектициди царевица и памук.

Основният извод в анализа е, че увеличението в добивите и намалението в употребата на пестициди са по-големи за култури, които са устойчиви на инсектициди, отколкото за култури, които са толерантни към хербициди.

Според изследването, увеличението в добивите не се дължи на генна модификация на потенциала за растеж на културите, а на по-ефективен контрол на вредителите, което означава по-малко вреди за културите. В същото време при отглеждане на генномодифицирани култури необходимостта от използване на пестициди е намалена с 37% в сравнение с не-генномодифицираните, а разходите за пестициди се свиват с 39%. Според учените ефектът върху разходите за производство не са значителни. Генномодифицираните семена са по-скъпи от не-генномодифицираните, но допълнителните разходи за семена се компенсират чрез спестяване на разходи за химикали и механични технологии. Средно печалбата за фермерите, които отглеждат генномодифицирани култури е с 69% по-голяма, отколкото при фермерите, които отглеждат не-генномодифицирани култури.

Според учените, добивите от културите резистентни на инсектициди са със 7% по-големи, отколкото тези при толерантните към хербициди култури. Освен това, изследванията са установили, че добивите от ГМО са с 14% по-високи в така наречените „развиващи се“ страни, отколкото при „развитите“ страни. Фермерите в тропичните и субтропичните области на Земята търпят загуби от инсектициди, които могат да бъдат намалени чрез употребата на ГМО.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements