Глухарчето е доктор на цялото тяло

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В ранна пролет осигурява така нужните ни витамини

Обикновеното глухарче (Taraxacum officinale) е многогодишно тревисто растение, което се среща повсеместно из страната. Прави впечатление, когато жълтите му цветове могат да се видят по поляни и градинки. През пролетта, когато организмът е изчерпал своите витаминни запаси, глухарчето е прекрасна възможност да ги попълните. Растението е много полезно за стомаха и червата, подобрява състоянието на кръвта, има бактерицидно, температуропонижаващо, диуретично и жлъчегонно действие.

Цялото растение може да се използва за различни лечебни цели. Полезни са и корените, и надземната му част. Цветовете и листата се събират, когато растението цъфти, а корените се вадят през есента и в ранна пролет. Те са полезни при заболявания на щитовидната жлеза. За да изсушите листата и цветовете, разстелете набраната билка на тънък слой под покрив, като често размесвате за по-добро проветряване. Корените пък се обработват в сушилня на 50-60 градуса. Изсушените части се съхраняват в картонени кутии и пликове, като за надземните части срокът е 1-2 години, а за подземните – 5 години.

Сокът, приготвен от младите листа, се пие при малокръвие (по 50-100 мл на ден в продължение на 3 седмици), може да се използва и отварата от корените. Сокът и екстрактът от листата възстановява силите, трябва да се приемат през пролетта при авитаминоза, лесна уморяаемост.

Сокът съхранява младостта, придава сили, енергия, затова неслучайно глухарчето е наричано в древни времена “елексир на живота”. Горчивината, която се съдържа в растението, възбужда апетита, подобрява работата на стомашно-чревния тракт.

Ваните с отвара от глухарче пък са полезни за различни проблеми с кожата, а масленият извлек от корените върши работа при изгаряния.

За отвара 1 с.л. изсушено глухарче и се вари в 1 чаша вода минута. След това разтворът се остава да кисне час и се прецежда. Масленият извлек пък изисква да смесите наситнени корени в зехтин или слънчогледово олио в съотношение 1:4. Оставете на топло в продължение на 2 седмици

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА