Германците се питат: Идва ли краят на шницела?

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Дълго време панираният свински шницел беше класика на немската култура на хранене. Но имиджът на свиневъсната индустрия пострада в резултат на скандали за хуманно отношение към животните, екологични проблеми и климатична криза. Търсенето на свинско месо постоянно намалява. Фермерите е борят с разпространението на африканската чума по свинете, с ниски цени на прасетата, тъй като пазарите на продажби в Азия се сринаха. Според Федералната статистическа служба на Германия броят на фермите, отглеждащи прасета, е намалял с около 40 процента през последните десет години.

Публични средства за повече място в свинефермите

Министърът на земеделието на Германия Джем Йоздемир също описва ситуацията като мрачна и иска да насърчи по-доброто свиневъдство и обещава публични пари в интервюто за предаването Панорама. В него той казва, че начинът на финансиране трябва да бъде преструктуриран, така че да се възнагради използването на повече пространство за животните. На въпрос как точно – и дали би искал да премахне намалената ставка на ДДС за месото, за да има повече пари за необходимите промени, зеленият политик отговаря: „Всяко нещо с времето си“. Йоздемир напомня, че е бил на поста само няколко седмици.

Свинското ще трябва да е по-скъпо, казва Йоздемир

По принцип той иска да гарантира, че повече пари ще стигнат до фермерите. „Търговията прави много пари“, казва Йоздемир, но в разговора оставя отворена темата за начина, по който възнамерява да постигне по-доброто финансиране на земеделските стопани. В същото време новият министър настоява хората да плащат повече за месото. Йоздемир смята, че е нужна по-голяма защита на климата, повече хуманно отношение към животните и респективно по-добри доходи за фермерите.

За да се улесни процесът, новият министър обяви, че първата конкретна стъпка ще бъде въвеждането на задължително етикетиране на месото през тази година, нещо което фермерите от Долна Саксония искат отдавна. Проблемът обаче е, че винаги се говори само за прясно месо, а освен това има наденици, салам на пица и други мръвки.

АЧС, общини, Agrozona.bg

Планираното етикетиране първоначално трябва да се предлага само в търговията на дребно, щесе отнася за това, което може да се купи в магазина, за прясно и преработено месо, а не в гастрономията, според федералния министър на земеделието Йоздемир.

Грийнпийс призовава за по-строги закони и ефективен контрол

Грийнпийс обаче не иска да остави подобренията в животновъдството само на индустрията и потребителите. Организацията призовава за затягане на наредбата за животновъдството, така че животните да имат значително повече пространство и ефективен контрол, които правят невъзможно отглеждането им в нарушение на хуманното отношение към животните. По принцип Грийнпийс иска и стимули за намаляване на консумацията на животински продукти, които не само вредят на околната среда и климата, но и на здравето.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА