Германците намаляват консумацията на месо поради опасения от COVID-19

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Почти една трета от домакинствата в страната избират да намалят потреблението на месо

Въздействието на огнищата в някои от най-големите месопреработвателни предприятия в Германия ускорява тенденцията за засилено вегетарианско хранене в страната, съобщи списание Green Queen. Почти една трета от домакинствата в страната избират да намалят консумацията на месо поради опасения от COVID-19, се казва в проучване, публикувано от GfK. Няколко хиляди работници в различни месопреработвателни предприятия в страната са дали положителни проби за COVID-19, като през юни са регистрирани над 1500 случая в най-големия месопреработвателен завод. Сред засегнатите работници са хора от България, Румъния, Полша и други източноевропейски държави.
През последните 5 години броят на германците, обявени за вегетарианци, се е удвоил, но сега тенденцията става все по-ясна. „Виждаме тенденция към консумацията на много евтино месо и към търсене на по-високо качество и заместващи продукти. Не става въпрос само за хуманното отношение към животните, но и за хуманното отношение към хората и това ще се вкорени в съзнанието на потребителите“, заяви Робърт Кечкес, анализатор в GfK.
Изглежда, че консумацията на растителни храни придобива по-голям пазарен дял и в някои други страни. Последните анкети от САЩ до Обединеното кралство и Хонконг съобщават, че купувачите се стремят драстично да намалят консумацията на месо в резултат на пандемията, докато анализаторите в Южна Корея казват, че броят на флекситарианците* в страната вече e около 10 милиона, което представлява почти 20% от общото население на страната. Като цяло ФАО изчислява, че този глобален модел ще предизвика най-големия спад на приема на месо, наблюдаван от десетилетия.

*флекситарианец – човек, който се придържа към вегетариански режим на хранене, но с известни изключения

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА