Почти една трета от домакинствата в страната избират да намалят потреблението на месо
Въздействието на огнищата в някои от най-големите месопреработвателни предприятия в Германия ускорява тенденцията за засилено вегетарианско хранене в страната, съобщи списание Green Queen. Почти една трета от домакинствата в страната избират да намалят консумацията на месо поради опасения от COVID-19, се казва в проучване, публикувано от GfK. Няколко хиляди работници в различни месопреработвателни предприятия в страната са дали положителни проби за COVID-19, като през юни са регистрирани над 1500 случая в най-големия месопреработвателен завод. Сред засегнатите работници са хора от България, Румъния, Полша и други източноевропейски държави.
През последните 5 години броят на германците, обявени за вегетарианци, се е удвоил, но сега тенденцията става все по-ясна. „Виждаме тенденция към консумацията на много евтино месо и към търсене на по-високо качество и заместващи продукти. Не става въпрос само за хуманното отношение към животните, но и за хуманното отношение към хората и това ще се вкорени в съзнанието на потребителите“, заяви Робърт Кечкес, анализатор в GfK.
Изглежда, че консумацията на растителни храни придобива по-голям пазарен дял и в някои други страни. Последните анкети от САЩ до Обединеното кралство и Хонконг съобщават, че купувачите се стремят драстично да намалят консумацията на месо в резултат на пандемията, докато анализаторите в Южна Корея казват, че броят на флекситарианците* в страната вече e около 10 милиона, което представлява почти 20% от общото население на страната. Като цяло ФАО изчислява, че този глобален модел ще предизвика най-големия спад на приема на месо, наблюдаван от десетилетия.
*флекситарианец – човек, който се придържа към вегетариански режим на хранене, но с известни изключения