Германският министър на земеделието Юлия Кльокнер призова кланиците и месокомбинатите да работят през почивните дни и на официалните празници, за да се справят с натрупаните животни във фермите по време на коронавирусната криза, съобщава euromeatnews.com.
Прогнозите на индустрията са, че 590 000 животни, предимно свине, чакат да бъдат заклани в Германия, каза министърът на земеделието Юлия Кльокнер. Държавните субсидии за съхраняване на непродадено месо са един от вариантите, но не се изпълняват веднага.
“Ситуацията се изостри заради свързаните с короната ограничения върху капацитета за клане в целия ЕС”, каза Кльокнер на онлайн среща на земеделски асоциации. Германия засили правилата за работа и здраве на работниците в кланиците и месокомбинатите след огнищата на COVID-19.
Асоциациите на земеделските производители се оплакват от това намаляване на капацитета за клане и че свинете трябва да се държат по-дълго във фермите, въпреки че са готови за продажба, което води до падане на цените.
Забраните за внос на германско свинско месо, наложени от Китай и други страни, след като беше открита африканска чума по свинете по дивите свине в Германия, също понижиха цените.
“Цените също са под натиск в съседните на Германия държави, особено Белгия, Холандия и Дания, тъй като загубата на износ от трети страни от Германия е в тежест за целия вътрешен пазар (ЕС)”, каза Кльокнер.
Правителството се стреми да засили капацитета за клане. Увеличението на изоставането на животните ще бъде спряно с пускането в експлоатация на по-голям капацитет за клане.