Германски учени изчислиха в евро ползите от органичното земеделие за климата и фермата

Данните показват, че при органично производство се спестяват до 800 евро на хектар и то е по-устойчиво
Наистина ли биологичното земеделие допринася за борбата с глобалното затопляне и намалява разходите на ниво ферма? Учени от Техническия университет в Мюнхен отговарят на тези въпроси в пилотно проучване.
„Учените от Техническия университет в Мюнхен потвърдиха големите очаквания от органичното земеделие с конкретни цифри. Учените са убедени, въз основа на изчисленията си, че биологичното земеделие е ключът към решаването на редица екологични проблеми. По този начин биологичното растениевъдство намалява емисиите на парникови газове с 20-30% при производството на зърно. Професор Курт-Юрген Хюлсберген изчислява, че 1750 кг по-малко CO2 еквивалент се отделя във въздуха от хектар с органично зърно годишно, отколкото от традиционен хектар, съобщава Agrarheute.
Ползите за климата се допълват и от икономически резултати, тъй като органичното земеделие се отказва от минералните азотни торове и химико-синтетичните пестициди и включва бобовите растения в сеитбооборота. Голяма част от бобовите растения отделят средно 260 кг въглерод на хектар годишно в хумус.
Изследователите оценяват спестяванията от биологично земеделие на 750-800 евро/ха.
Земята, на която се отглеждат по органичен начин култури в Германия ,в момента обхваща 1,8 милиона хектара, което означава спестяване на разходи от 1,5 милиарда евро. Екстраполирайки към целта за 30% биологично земеделие до 2030 г., биологичното земеделие ще спести на германския агробизнес 4 милиарда евро.
Като част от дългосрочно проучване, финансирано от Федералното министерство на земеделието на Германия (BMEL), данните, събрани от 40 органични и традиционни ферми, служат като източници за сравняване на климатичните, екологичните и икономическите резултати за период от десет години. Изчисленията също така вземат предвид по-ниските добиви от органична земеделска земя.
Междувременно органичните фермери и производителите на храни също твърдят, че освен произведеното количество, устойчивостта на производството на храни също е ключова – и това е мястото, където според тях органичното земеделие има предимство.
За Тина Андрес, председател на германската асоциация за органични храни BÖLW, това се илюстрира от тенденциите в цените на храните от началото на войната в Украйна, съобщава Euroactiv.
Докато цените както на биологично, така и на конвенционално произведени хранителни продукти в германските супермаркети се повишиха на фона на инфлацията и увеличените производствени разходи, скоковете бяха значително по-малки за органичните продукти.
Цената на маслото в германските супермаркети, например, се е повишила средно с 59% за конвенционалните продукти между ноември 2021 г. и ноември 2022 г., в сравнение с 29% за органичното масло, според данни, събрани от асоциацията.
„Данните доказват: Биологичната храна е стабилна като цена и действа като спирачка за инфлацията“, подчерта Андрес по време на скорошна пресконференция.
За BÖLW това се дължи главно на факта, че органичните ферми не разчитат на синтетични торове и следователно не са били засегнати от скоковете на цените, причинени от високите цени на енергията и прекъснатия внос на минерални торове от Русия и Беларус.
„Този потенциал трябва да се използва за потребителите, селското стопанство и околната среда“, заключи Андрес.