Географията на лозарството в Европа се променя заради климата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
9 Минути

Страни, които не са имали място на винената карта на континента преди години, днес разширяват производството си

Промените на климата, които станаха особено видими през последното десетилетие, доведоха до най-горещите години в историята на планетата, а това изправи лозарите и винопроизводителите пред сериозни предизвикателства.

Европейската агенция по околна среда отчита значително повишение на средните температури на континента, намаляване на валежите в южните части на Европа и увеличаването им в северната. Средно за период от 10 години (2002-2012) се наблюдава повишение на средната температура с 1,2-1,3 градуса Целзий, а в същото време нараства броят и интензитетът на регистрираните екстремни хидро-климатични явления, като наводнения, бури, суши, градушки, екстремно високи температури и други. Очаква се тези климатични аномалии да имат много сериозно негативно въздействие върху земеделието и природните ресурси, изразяващо се основно в намаляване на добивите и продуктивността от различните култури в това число и на лозята.

Традиционни райони за отглеждане на грозде като Франция и Испания са изправени пред истинска катастрофа на фона на екстремните горещини и сушата, докато държави, които до преди няколко години не са имали място на винената карта като Германия, Великобритания, Швеция, Дания и Норвегия все повече разширяват производството си. Българското лозаро-винарство също е засегнато от трайната тенденция на затопляне на климата и необичайните метеорологични явления, коментират за БТА представители на Института по лозарство и винарство в Плевен.

 

България

Промените на климата през последните години имат различен ефект в различните страни, региони или райони, но навсякъде се наблюдава негативното въздействие в почти всички сфери на стопанската дейност, казаха за БТА от Института. През последните години в България все по-често се наблюдава трайна тенденция на затопляне на климата в сравнение с предишни периоди, както и увеличаване честотата на екстремните климатични явления.

През периода 2017-2020 г. в района на Плевен се установява значително увеличение на общата температура през вегетационния период на лозата, като по този показател 2019 г. и 2020 г. се характеризират като най-топлите спрямо предходния десетгодишен период. Отчита се и тенденция към намаляване на общото количество на падналите през вегетацията дъждове, както и на броя на дните с регистрирани валежи, но значително се увеличават дните с еднократни и обилни по количество дъждове.

Промените в климата оказват най-значимо влияние върху фенологията на лозовото растение. В много райони на страната се отчита по-ранно настъпване на вегетацията при отделните сортове лози и вследствие на по-високите температури самите фенофази протичат по-кратко. По-ранното начало на вегетацията при лозата често я поставя при висок риск от поражения от късен пролетен мраз, особено в някои райони на Северна, Северозападна и Източна България или в различни котловинни зони. През летния период много високите температури на въздуха и често наблюдаваното значително засушаване оказват влияние върху сроковете на настъпване на технологичната зрялост на гроздето, като в отделните години беритбата на различните сортове започва от 7 до 20 дни по-рано от характерното за сортовете. Това, заедно с често наблюдаваното намалено количество и влошено качество на гроздето, поставя отрасъла пред сериозни предизвикателства.

По мнението на учените от Института в Плевен мерките за преодоляване негативното влияние на глобално затоплящия се и засушаващ се през последните години климат най-често са свързани с напояване, засаждане на нови лозя по на север или на по-голяма надморска височина, селекция за устойчивост при лозата, правилно райониране на сортовете лози, добра агротехника в лозята.

 

Франция

“Става все по-трудно”. Така един винопроизводител от региона на Бордо обобщава ситуацията, с която се сблъскват лозарите, докато секторът преживява сериозна трансформация, съобщава Си Ен Би Си.

Климатичните аномалии и променящите се потребителски нагласи се отразяват тежко на винопроизводителите, като някои дори не са в състояние да поддържат винарните си работещи. Има такива, които дори изкореняват лозя и търсят компенсации от държавата.

“През следващите пет години в региона на Бордо ще има все по-малко лозя”, казва Силви Курсей, агроинжинер и енолог към Шато Тьоли.

По данни на местните власти през юни и юли са били подадени 584 молби за компенсации от винопроизводители, които искат или напълно да спрат производството, или да засаждат и други култури върху земите си. Молбите се отнасят за около 5000 хектара лозя, които са напът да изчезнат или да бъдат променени. Лозарите могат да подават молби за подкрепа до средата на юли всяка година.

“Климатичните промени ускоряват този процес”, казва Курсей за Си Ен Би Си и припомня, че през последните години производителите е трябвало да се справят с градушки, пролетни мразове и суши, които засягат реколтата. Според нея в близко бъдеще основният проблем ще бъде достъпът до вода, без която не може да се отглежда грозде.

 

Германия

В същото време германските вина и лозя се радват на обратната тенденция. По думите на Ернст Бушер, говорител на Германския институт за виното (DWI) “ефектът от повишаването на температурите е по-силен от негативите на екстремните явления”.

По данни на МОЛВ през 2022 г. Германия е била единствената страна членка на ЕС, чието производство на вино се е увеличило. По официални данни увеличението е с 6 на сто спрямо предходната година “благодарение на сухото и горещо време”.

 

Великобритания

Великобритания е в позиция, близка до тази на Германия. От 2000 г. досега лозовите насаждения са се учетворили, по данни на “Уайн Джи Би” (WineGB). През 2021 г. продажбите на вино са нараснали с 31 на сто годишно до 9,3 милиона бутилки.

Страната очаква площите й с лозя да се удвоят през следващите 10 години на фона на търсенето на пенливи вина.

 

Испания

Лозята в прочутия с производството на пенливо вино (кава) каталунски район Пенедес са изсъхнали до такава степен, че корените на 30-годишните лозя са умрели, оставяйки изсъхнали чепки червено и зелено грозде под палещото слънце за ужас на сектора, съобщи Франс прес.

Североизточният регион е сред най-засегнатите от дългата суша, регистрирайки най-сухото начало на годината през първите четири месеца, откакто има налични данни от 1961 година.

Секторът за производство на кава смята, че може да загуби между 35 и 55 на сто от гроздето заради липсата на дъжд. Това заяви Куим Тосас, председател на АЕ КАВА (AE CAVA), бизнес група, представляваща 75 на сто от производителите на пенливата напитка.

По-голямото количество каталунско вино се продава извън Испания, която е вторият най-голям производител на пенливо вино след Франция.

Миналата година секторът е произвел 249 милиона бутилки или с 4,6 на сто повече, отколкото през 2021 г.

С оглед на това, че се очаква сушата и по-високите от обикновено температури да стават все по-интензивни заради климатичните промени, някои производители се опитват да намерят креативни решения, надявайки се да намалят използването на вода.

Винарната “Виларнау” например използва водата за почистване и за поливане на лозята, като ги разделя, за да страдат по-малко от т. нар. “хидратичен стрес”, като междувременно прибягва към  други семена и разновидности, за които се смята, че са по-устойчиви на суша.

“Климатичните промени засягат не само производството ни, но и променят манталитета в лозарския сектор”, заяви Ева Плазас, енолог във “Виларнау”. Тя смята, че бъдещето ще върви в тази насока: местни сортове, по-голямо разстояние между стълбовете и повторно използване на наличната вода, само така ще имаме качествено грозде.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements