Учените в Бразилия тестват използването на буболечки като подходяща съставка в храненето на животните
Фуражът от насекоми може да се окаже по-полезен от зърното, според изследванията на бразилски учени. Те се фокусират върху употребата на буболечки в храните за животни и твърдят. Изследователски екип от Федералния университет на Бразилия Минас Жерайс (UFMG) наскоро доказа, че насекомите имат предимства пред зърното.
Тестовете показват, че щурците, ларвите и личинки на мухите имат високи нива на усвояемост на протеините, подобни на соята, но дават повече липиди (от 10 до 35%), витамини и минерали.
Проучване, проведено съвместно от UFMG и Бразилската корпорация за селскостопански изследвания (Embrapa), e изследвало ефекта от храненето с насекоми на пъдпъдъци, риби и домашни животни. Резултатите показват по-добра конверсия на храната и по-високо качество на месото, отново поради високото ниво на липиди в насекомите, съобщава www.pigprogress.net.
Що се отнася до свинете, Диего Висенте да Коста, зоотехник и професор в UFMG, казва, че животните с еднокамерни стомаси са присъщо насекомоядни: „Ефективността е извън съмнение. Ние не преоткриваме колелото. Насекомите със сигурност ще дадат добри резултати, но ние трябва да оценим конкретни показатели. ”
Професор Да Коста заяви, че включването на насекомите в диетата за прасенца е по-пълноценно от диетата на базата на рибно брашно. Приемането на хранителни вещества и конверсията на храната са с 18% по-добри при прасенца, хранени с диета на основата на насекоми.
Освен това, диета, съдържаща ларви, както и добавки от изсушени червеи – до 6% от храната на отбитите прасенца, може да замени соята без да има вредно въздействие върху организма на прасенцата.
„Много скоро ще видим използването на голям брой насекоми в свиневъдството. Само въпрос на време е“, казва професор Да Коста. Ученият отбеляза, че използването на насекоми за хранене на селскостопански животни е технически осъществимо, но в момента не е икономически изгодно в Бразилия.
Сега там има неголямо производство, което не може да отговори на голямото търсене от птицевъдството, свиневъдството и рибната промишленост.
Бразилското министерство на земеделието, животновъдството и животновъдството обмисля възможностите за производство на брашно от насекоми за фураж на селскостопанските животни.
В доклад от 2014 г. ООН идентифицира повече от 1600 годни за консумация насекоми, подходящи за консумация от хора и животни. Освен факта, че имат впечатляваща способност за възпроизвеждане, насекомите осигуряват високо ниво на протеини, полезни мазнини, витамини, минерали, желязо и калций. Сред най-популярните видове са бръмбари, комари, скакалци, щурци и мравки.