Франция намалява употребата на нитрити в сушените меса, но отхвърля пълната забрана

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Франция реши да отхвърли призивите за забрана на нитритите в сушените меса, консумирани в страната, но възнамерява да представи план за намаляване на употребата им във всички храни, където това може да стане без отрицателни последици за здравето.

Преди няколко дни Френската агенция по храните, околната среда и здравето и безопасността при работа (ANSES) публикува доклад, който потвърждава, че приемът на големи количества нитрати и нитрити чрез преработените меса може да увеличи риска от рак на дебелото черво. Въпреки това, въз основа на настоящите навици на консумация, агенцията твърди, че 99% от френското население не надвишава разрешените дневни дози за тези вещества.
Впоследствие агенцията препоръча на френските граждани да консумират не повече от 150 грама колбаси всяка седмица, заедно с 500 грама червено месо. Френското министерство на здравеопазването обяви, че не смята, че забраната на нитритите е
оправдана.

Вместо това правителството трябва да представи план на парламента през есента, целящ да намали или дори да премахне употребата на нитрити в храните, но само когато това може да се направи, без да се застрашава човешкото здраве.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА