Финландско съвършенство в производството на арктически кимион

Лилия Александрова
Лилия Александрова
7 Минути

Trans Farm е част от световния лидер в производството на кимион Nordic Caraway Schwartz, но в началото на 90-те години на миналия век е стартирала като амбициозен проект на двама студенти. Финландската компания е с годишен търговски оборот от около 6,5 млн. евро. Работи на договор с 1 000 фермери в страната, а производството на културата се осъществява на общо 15 000 ха. Базата на Trans Farm е във финландския град Рихимаки, която „Агрозона“ посети по покана на Европейската асоциация на селскостопанските журналисти (ENAJ).

 

Студентските мечти стават реалност

Компанията е основана от Юха Хеминки и Юрки Леппала през 1990 г., когато двамата все още били студенти, ентусиазирани да започнат нов бизнес. „Това ни струваше много работа и кураж. В началото постоянно бяхме на ръба на фалита“, споделя Юха Хеминки. Днес компанията е наела 17 души.

Първата финансова помощ за бизнеса идва през 2005 г. от националния Център за икономическо развитие, транспорт и околна среда. С нея Юха и Юрки успяват да завършат първия етап от изграждането на производствените си мощности. Преработвателното предприятие е разположено на площ от 2 000 м2 и в него са инвестирани 1,5 млн. евро, като 15% от тях са покрити от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. През 2012 г. индустриалните площи продължават да се разрастват с финансова подкрепа от ЕЗФРСР и достигат 3 200 м2.

 

Глобални цели

От основаването на бизнеса целта на собствениците е да доставят продуктите си в чужбина, тъй като смятат, че могат да се конкурират на международния пазар. Първите доставки правят за Германия, която все още е най-големият пазар в Европа за арктическия кимион на Trans Farm. Изнасят за общо 40 държави в цял свят, като значителни количества отиват за САЩ и Северна Африка. Пазарът във Финландия е твърде свит. „Наскоро изпратихме малък контейнер с 13,5 т кимион за клиент в България, който няма да назова“, посочи за „Агрозона“ Юха Хеминки, който се занимава с маркетинга на фирмата.

Юрки Лепала пък се грижи за технологичната част от производството. Първите опити в отглеждането на кимион самият той е направил в своята семейна ферма. „Така развих интерес към културата и към преработката на суровината в продукт, който е готов за хранителната индустрия“ разказва той. „Преди години не се гледаше на кимиона като на перспективна земеделска култура, но днес много финландски фермери се занимават професионално с отглеждането на кимион. Освен ползите от плодовете на растението, то е полезно в сеитбооборота, като подобрява качеството на почвата.“

 

Търсена съставка

„Арктическият кимион се използва в хранителната, фармацевтичната и козметичната индустрии. Нашите най-големи клиенти правят хляб и подправки с него. Кимионът е търсена съставка също на парфюми и алкохолни напитки“, обяснява Юха Химинки. Семената на кимиона могат да се използват цели, смлени или дестилирани на масло. Те съдържат етерично масло, белтъчини, мазнини, дъбилни вещества, оцетна киселина, смолисти вещества, флавоноидите кемпферол и кверцетин. Наземната част на растението също съдържа кемпферол, кверцетин и изорамнетин.

Студеният климат на Финландия е отличен за отглеждане на арктически кимион. Културата се намира в естествена среда в областта Оулу, централната част на Западна Финландия. Фермите, в които се отглежда кимион, пък са разположени в южната част на страната. „Отглеждането на кимион е препитание на изчезване в Европа“, казва Химинки и допълва: „Иска ми се да вярвам, че ние сме една от основните причини за това, тъй като може да се разчита изцяло на нашите доставки на качествен кимион. Най-голямата ни конкуренция са производителите в Източна Европа и Канада.“

 

Полезен в сеитбооборота

През 2000 г. компанията отново получава подпомагане от Центъра за икономическо развитие, транспорт и околна среда. Последната голяма инвестиция е в оптичен сепаратор, като 20% от стойността му или EUR 190 000 идват от ЕЗФРСР. Така Trans Farm успява да повиши производствения си капацитет.

Отглеждането на кимион не изисква големи инвестиции, но трябва да знаеш как се прави правилно. През първата година от засаждането грижите се състоят основно в премахването на плевелите, а реколтирането става през втората година, поради което и цените в договорите с фермерите не са фиксирани. Реколтата се прибира в края на юли – началото на август, а добивите варират между 500 кг/ха при биологичното и 2 т/ха при конвенционалното производство.

 

Нови мощности

„Организираме семинари и посещения на място за нашите фермери, постоянно поддържаме връзка и си сътрудничим с тях“, казва Леппала. „Всъщност нашата основна роля е да преработваме кимиона“, обяснява той. На първия етап от процеса на преработка от прибраната култура се премахват плевелите и боклуците. Отсяват се също прекалено големите и дребните семенца, за да се осигури равномерно качество. „Оптичният сепаратор дава възможност да премахнем излишни остатъци с прецизност, която не можехме да постигнем механично. Процесът протича по-бързо и сега на поточната линия се отстраняват дори боклуци, които имат размери и форма близки до тези на зрънцата кимион“, обяснява Юха Хеминки.

 

Ограничения на климата

Всяка партида се проверява, като от нея се взима проба, тества се и резултатите се записват. Винаги се отделят проби за резерва, които се задържат за по-дълго време. Кимионът достига до клиентите на Trans Farm в пликчета от 5 до 25 г. Обикновено се правят доставки от 3 до 24 метрични тона на клиент.

„Ако можехме, щяхме да отглеждаме и друга подправка, но климатът ни ограничава. Лятото тук е кратко и не можем да си позволим други култури“, споделя Хеминки.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама