Видео

Община Белене организира Трети фестивал на река Дунав

река Дунав
Автор: Агрозона
Споделена0

Община Белене организира Трети фестивал на река Дунав . Денят на Дунав се чества на 29-и юни. Това е и датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Мисията на деня е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й. За поредна година мотото на празника е „Бъди активен“. Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.

Фестивал на Дунав в Белене ще се чества на  29-и и 30-и юни. Там ще има концерти и кулинарно състезание с Иван Звездев, което ще се проведе на 30-и юни от 17.00 часа. Час по-късно ще е концертът „Дунав пее и играе”, в който ще се включат самодейни състави от региона.

Българските крайдунавските общини  всяка година активно се включват с различни екологични акции, форуми, художествени прояви, спортни състезания, пленери, дискусии и изложби. На празничния ден във Видин ще отвори врати работилница по приложни изкуства, като акцент ще е рисуването с цветен пясък. В Лом пък ще се проведе акция за почистване брега на реката, кулинарно изложение и арт-работилница.

Образователни инициативи ще се проведат по време на пътешествие с „Радецки“. Децата от Оряхово ще творят върху речни камъни. За поредна година Празник на Дунав ще бъде организиран в село Байкал, община Долна Митрополия.

Басейнова дирекция „Дунавски район“, Изпълнителна агенция по околна среда и регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе организират, участват и подпомагат провеждането на инициативи от кампанията за Деня на Дунав. Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.

 

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *