Фестивала на халвата и локума, организиран изцяло от ученици ще се проведе в Ябланица. Това е първото издание на фестивала, а целта на учениците е да вдъхновят своите връстници към предприемчивост и да покажат, че с упорит труд и образование младият човек може да стигне далеч.
Гостите ще могат да дегустират ябланските халва и локум – те са типични за региона и се отличават с традиционния си вкус. Ще има и музикална част с фолклорни песни и танци. Това съобщава пред националното радио 15-годишният Галин Александров от село Румянцево – един от организаторите на събитието. В програмата са включени и мотивационни речи към младите хора, както и към по-възрастната аудитория. Предвидени са и презентации за това как производството на халва и локум в град Ябланица се е превърнало в традиция.
Като организатори получаваме подкрепа от страна институциите и възрастните, а идеята предизвиква интерес сред връстниците ни, казва още Галин. “Организирането на Фестивала на халвата и локума обаче не е протекло съвсем гладко”.
В началото организацията е била трудна, коментира още Галин Александров, но след срещи с ръководството на Община Ябланица, в разговорите с местните хора и с производителите на халва, представата за събитието започва да се прояснява. “Така започнахме да откриваме пътя, по който да реализираме всяка стъпка от програмата на фестивала. Основните предизвикателства, свързани с организацията, бяха да успеем да се свържем с производителите на халва и локум и да привлечем тяхното участие, тъй като у тях имаше неверие и съмнение, породени от факта, че фестивалът се организира от деца. Въпреки това успяхме да спечелим тяхното внимание”.
Организаторите се надяват основният ефект от фестивала да бъде превръщането му в традиция и въвличане на още подрастващи в подготовката му.
Същевременно, до 12 май в Елин Пелин, за поредна година се провежда Незамисимия фестивал на семената. Създаването и поддържането на независима банка за семена е основната идея зад събитието, а организаторите искат да вдъхновят хората да си отглеждат градинки с цветя и зеленчуци.
Фестивала се опълчва на ГМО културата и иска да съхрани традиционните растителни култури.