Предизвикателства пред цветарската индустрия по време на пандемията

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Анулирането на събития и високите вносни цени също влияят негативно на цветната индустрия

Индустрията за цветя е силно повлияна от пандемията, включително заради невъзможността на фермерите да пускат продуктите  си на пазара и на флористите да да получават доставки от чужбина. Лана Браун, собственичка на фермата „Колибри“ в долината на Слокан в Канада,  заявява, че продажбите им страдат, преди всичко поради отлагането на сватбите през 2020 г. Според нея 40 на сто от доходите им идват именно от тези събития. В допълнение, те не могат да продават своите цветя на фермерските пазари, тъй като при сегашните регламенти в Канада сега може да се продава само храна на тези пазари. Тя обаче все още е в състояние да продава цветята си в два местни хранителни магазина. “Международните доставки се превърнаха в огромен проблем”, споделя Браун и добавя, че неспособността на цветарите да получат вносни цветя може да означава, че те напълно ще затворят магазините си. Тя  споделя също, че не е сигурна как цветният бизнес ще бъде повлиян от пандемията в дългосрочен план.

Доставки на цветя за празници

Галена Кланси, собственик на Burnett’s Florist and Gifts в Канада, заяви, че въпреки че продажбите на дребно със сигурност са намалени, много хора използват цветята, за да общуват с близки, които не могат да посетят по време на пандемията.

“Виждам много картички с пожелания за щастлив рожден ден, придружени с извинение за невъзможност да празнуват заедно”, споделя Кланси.”Великден беше наистина страхотен за нас. Излязоха много великденски цветя.”, коментира още тя. Предлагайки възможността да поръчате цветя онлайн, тя успява да поддържа някои продажби и да минимизира броя на хората, които отиват в магазина. Въпреки това има ограничения, когато става въпрос за привличане на цветя от международни продавачи и цената на вноса се е увеличила. “Опитваме се да останем в района на Британска Колумбия. Просто е по-добре за околната среда и по-добре за Канада като цяло.”, коментира още тя.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА