Фермери: Чашата на търпението ни преля, излизаме на по-мащабен протест

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

„Нашето съществуване е под въпрос“, коментира за Агрозона Мария Степанчева

Нов, по-мащабен протест подготвят фермерите от целия сектор Земеделие, който е планиран за следващата сряда, съобщи специално за Агрозона Бойко Синапов от Обединени български животновъди, след като вчера протестът на животновъдите, който премина от Министерство на земеделието до Министерски съвет и Народното събрание не намери разбиране у властта и не се стигна до конструктивен диалог. Пред земеделското министерство стопаните настояваха за среща с министър Кирил Вътев, който по това време беше на събитие в „Албена“, а на стълбите излязоха заместниците му – Александър Йоцев и Деан Стратев. Среща в министерството така и не се състоя.

 

Всичко трябва да се промени!

„Хората в сектора вече са готови на всичко. Ние не визираме само тези проблеми, които набелязахме вчера, защото те са решими, но чашата на търпението преля. Всичко трябва да се промени! Целият Стратегически план не е съобразен изобщо с работещите в земеделския сектор, не само в животновъдството. Ние от бранша имаме над 40 предложения, едно не е вкарано вътре! Всички политици преди да дойдат да управляват, казват, че ще работят с браншовите организации, не само в земеделието. Нали това е проводника. И в един момент забравят за всички браншовици и си правят каквото им е угодно. Проблемът възникна, че те не се вслушват в нас, особено на това управление на МЗХ.“, категоричен бе Синапов.

Той допълни, че в момента се подготвя нов, по-мащабен протест на фермерите, като в него ще участват не само представители на животновъдния бранш, но и на цялото земеделие. Предвижда се той да се проведе следващата сряда, като локациите се уточняват между браншовите организации.

 

Дадохме срок за решаване на проблемите

„Дадохме срок за решаване на проблемите в сектора“, коментира пред Агрозона ситуацията в бранша и Мария Степанчева, съпредседател на Институт на жените фермери. „Искаме тези, които не са получили украинската помощ, в най-кратък срок да си получат тази помощ; да бъде изплатена помощта де минимис и искаме в новия бюджет да бъде заложен отново бюджет за украинска помощ в размер на 426 млн. лева. за 2024 г. Трябва да се предвидят и допълнителни средства да се допълнят ставките по обвързаната подкрепа до миналогодишните, тъй като преходната национална помощ тази година е изключително малка. Тя е 1/3 от тази помощ, която сме вземали през миналия програмен период. За кравите се дават 73,75 лв, за биволите – 129 лв при 337 лв. биволи и 200 лв. за кравите. Всички плащания ще бъдат значително по-ниски и това ни прави неконкурентоспособни на останалите производители. При тези високи цени при тази висока себестойност и ниски изкупни цени и липса на пазари нашето съществуване е под въпрос. Трябва да се работи съвместно, защото ситуацията е много тежка.“, каза още Степанчева.

Тя уточни още, че има входирани в МС за среща с министър-председателя две писма, като вчера протестиращите не са успели да се срещнат с него заради извънредно заседание на МС. „Трябва да видим тяхната визия за решаването на тези проблеми, те са в интерес както на МС, така на цялата държава за осигуряването на продоволствието на държавата“, категорична бе Мария Степанчева.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА