Димитър Зоров от протеста: Ако никой не ни приеме в МС, протестът ще стигне до Народното събрание

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

До среща в земеделското министерство не се стигна

Минути преди да започне протестът на животновъдите, който обединява 6 различни организации в говедовъдството и оранжерийното производство, стана ясно, че министърът на земеделието и храните Кирил Вътев не е в министерството, а е във Варна. Така на практика протестиращите нямаше пред кого да изложат исканията си, още повече, че едно от тях бе именно неговата оставка. „Фермерите и българското общество нека направят равносметката да не казват, че ние сме настроени и еднопосочни. Ние разбираме, че министър-председателят ги е командировал там, отиваме при министър председателя, ако ни приеме. И ако никой не ни приеме, ще ходим в Народното събрание, нали има парламентарно представени сили, които управляват това правителство.“, коментира за Агрозона Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите. Той уточни, че стопаните се борят за оцеляване.

„Ние не искаме да обидим никого и да се делим, но чувствителните сектори в ЕК и в България са определени – плодове, зеленчуци и животновъдство, и в тази украинска помощ стоят 96% от българските оранжерийни производители и когато 200 дка са засадени само с оранжерии, а в Гърция  650 хил. дка, дали ние се развиваме и за какъв бюджет говорим. Ще направят бюджет такъв, какъвто отговаря на действителността. Хората трябва приходите и разходите им да са поне на 0, а не с минус 40%.“, допълни още той.

Протестиращите бяха поканени да влязат в Министерство на земеделието и храните на преговори със заместник-министрите Александър Йоцев и Диан Стратев, но фермерите отказаха. Те от своя страна слязоха при протестиращите, но до разговор не се стигна.

Исканията на протестиращите стопани са да бъде изплатена украинската помощ на 100% на всички фермери, а в бюджета за 2024 г. да бъдат заложени 426 млн. лева нова украинска помощ. Те искат и да отпадне модулацията на ставката по де минимис, както и ставките по обвързаната с производството подкрепа да бъдат върнати на предишните нива.

Протестът, който започна към 11 часа пред прозорците на Министерство на земеделието и храните се отправи към Министерски съвет.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА