Фермер намери по-евтино отопление на оранжерията, прави топло от орехови черупки

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Румънски зеленчукопроизводител намери решение, за да намали разходите си за отопление на оранжериите през студения сезон. Вместо газ, дърва, пелети, мазут или други обичайни горива, той купува орехови черупки, които ползва за отопление.

Валентин Василе от община Скарисоара, окръг Олт, е намерил решение, за да може да произвежда зеленчуци дори през студения сезон. Фермерът използва орехови черупки като гориво за топлоелектрическата централа, което получава от производителите, които продават орехови ядки, според gandul.ro.

Цена за тон орехови черупки е 500 леи (200 лева)

Идеята на фермера се оказва изключително изгодна, защото ореховите черупки се изкупуват на много по-ниска цена от дървата. Тон орехови черупки струва 500 леи, а тон дърва струва 700 леи.

„В момента съм дал аванс и чакам да ми доставят стоката. Но ако поскъпнат и черупките… Дървесината е 700 леи за тон, ореховите черупки са по-евтини. Печката ми беше пелетна и сега я ползвам с орехови черупки“, обясни фермерът.

Много производители на зеленчуци в Румъния отглеждат домати по програмата “Домат”. Тази година над 5500 фермери, бенефициенти по тази програма, получиха субсидии от по 4000 евро, като парите са в зависимост от произведеното количество от зеленчука.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА