Ферма „Угърчин“ отваря врати за гости на 8 ноември

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

 

Всички, които се интересуват от фермерски продукти, тяхното производство и търговия, може да посетят на 8 ноември ферма „Угърчин“, която ще направи за първи път Ден на отворените врати. Стопанинът Стоян Пелтешки очаква и свои колеги, на които да разкаже за опитът си в директните продажби. Във фермата се отглеждат пасищно 14 крави и 350 овце. Част от годината овцете прекарват на пасищата, стопанисвани от фермера в Каварна. Фермата дава препитание на 11 души, седем от тях са в Угърчин, общината, която е с най-високия процент безработни в Ловешка област – над 50%.

В близост до фермата е защитена зона Студенец – един от най-добре запазените карстови комплекси в България, където каньоните се редуват с пасища, ливади, крайречни гори. Стоян е убеден, че поддържането на традиционното пасищно животновъдство опазва природата. А в района има грабливи птици, синявица, черен щъркел. Мястото е обявено за Натура 2000 зона и заради гнезденето на световно застрашения ливаден дърдавец. Близостта до зона от Натура 2000 не е пречка, а възможност и гаранция според Стоян Пелтешки фермата му да продава продукцията си с по-висока добавена стойност заради запазената природа. Както и други фермери от районите на Натура 2000 и той е убеден, че бизнес моделът му зависи от устойчивото използване на природните ресурси и най-вече от начина, по който поддържа пасищата си.

„Угърчин“ е създадена преди три години, а от 26 юни 2015 има регистрация по Наредба 26. Произвежда само два продукта – ОВЧЕ и КРАВЕ СИРЕНЕ. Откакто е започнал да преработва във фермата и да продава директно на потребители, фермата е увеличила печалбата си в сравнение с периода, когато са продавали суровото мляко на други мандри, споделя Стоян Пелтешки.

Мнозина вече познават продуктите на фермата, известни под марката „На Дачо“, опитен майстор сиренар – роднина на Стоян. Сиренето си продават от мобилна хладилна витрина на фермерски пазари и изложения в София и страната.  Най-силни според Стоян са били Коледното и Великденското издание на Фермерския пазар в центъра на София, зад храма „Св. Александър Невски“. Стопанството е част от проекта „За Балкана и хората“, който обединява усилията на десет партньори от България и Швейцария.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА