Ферма „Угърчин“ отваря врати за гости на 8 ноември

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

 

Всички, които се интересуват от фермерски продукти, тяхното производство и търговия, може да посетят на 8 ноември ферма „Угърчин“, която ще направи за първи път Ден на отворените врати. Стопанинът Стоян Пелтешки очаква и свои колеги, на които да разкаже за опитът си в директните продажби. Във фермата се отглеждат пасищно 14 крави и 350 овце. Част от годината овцете прекарват на пасищата, стопанисвани от фермера в Каварна. Фермата дава препитание на 11 души, седем от тях са в Угърчин, общината, която е с най-високия процент безработни в Ловешка област – над 50%.

В близост до фермата е защитена зона Студенец – един от най-добре запазените карстови комплекси в България, където каньоните се редуват с пасища, ливади, крайречни гори. Стоян е убеден, че поддържането на традиционното пасищно животновъдство опазва природата. А в района има грабливи птици, синявица, черен щъркел. Мястото е обявено за Натура 2000 зона и заради гнезденето на световно застрашения ливаден дърдавец. Близостта до зона от Натура 2000 не е пречка, а възможност и гаранция според Стоян Пелтешки фермата му да продава продукцията си с по-висока добавена стойност заради запазената природа. Както и други фермери от районите на Натура 2000 и той е убеден, че бизнес моделът му зависи от устойчивото използване на природните ресурси и най-вече от начина, по който поддържа пасищата си.

„Угърчин“ е създадена преди три години, а от 26 юни 2015 има регистрация по Наредба 26. Произвежда само два продукта – ОВЧЕ и КРАВЕ СИРЕНЕ. Откакто е започнал да преработва във фермата и да продава директно на потребители, фермата е увеличила печалбата си в сравнение с периода, когато са продавали суровото мляко на други мандри, споделя Стоян Пелтешки.

Мнозина вече познават продуктите на фермата, известни под марката „На Дачо“, опитен майстор сиренар – роднина на Стоян. Сиренето си продават от мобилна хладилна витрина на фермерски пазари и изложения в София и страната.  Най-силни според Стоян са били Коледното и Великденското издание на Фермерския пазар в центъра на София, зад храма „Св. Александър Невски“. Стопанството е част от проекта „За Балкана и хората“, който обединява усилията на десет партньори от България и Швейцария.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама