Очаква се производството на месо в световен мащаб да се свие с 2% през тази година, което прави втора поредна година на спад, се казва в последния доклад на ФАО, публикуван този месец. Производството на свинско месо ще намалее рязко – с 8% поради продължаващата криза с АЧС в Азия и логистичните проблеми, повдигнати от COVID-19. Очаквано по-голямата част от спада се дължи на Китай (-20%), както и на Виетнам (-15%), Филипините (-8%) и САЩ (-1%).
Смущенията в търговията се отразяват на международните цени на месото, които през май, измерени с индекса на FAO за месото, са намалели с 16 пункта (8,6%) от януари 2020 г., като овчето месо регистрира най-рязък спад (-23,5%), последвано от птиче месо (-11,8%), свинско месо (-9,2%) и говеждо месо (-4,1%). От началото на годината износът за Китай – най-големият вносител на месо в света, отслабва, отразявайки високите запаси на месо, резултат от импорта, направен при подготовка за празнуването на лунната Нова година, впоследствие отменен поради възникващата коронавирусна криза , която драстично намали консумацията на месо.
В ключови страни-износителки блокирането на COVID-19 и ограниченията на движение доведоха до загуби при продажбите на хранителни стоки и останаха значителни обеми от непродадени месни продукти. Докато някои от тях бяха отклонени към продажбите на дребно, по-голямата част, особено първокласни месни продукти и месо в големи опаковки, се озоваха в хладилниците, където има възможност за такова съхранение.
Логистичните затруднения, включително закъснения в пристанищата, намален въздушен транспорт и засиления надзор затрудняваха международните продажби, водейки до трупането на още запаси. Междувременно икономическите затруднения допълнително намалиха вътрешното търсене на месни продукти.