ФАО прогнозира 40% по-малко посеви със зимна пшеница в Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Въпреки това обаче световното производство се очаква да достигне рекордни количества

Засяването на зимна пшеница за реколта 2023 г. продължава в страните от северното полукълбо на фона на опасения за недостиг на основни земеделски ресурси и неблагоприятни климатични условия. Въпреки високите разходи обаче засетите засега площи са над средните, се казва в изявление на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Така в САЩ сеитбата на зимната пшеница протичаше с бързи темпове и почти приключи към средата на ноември. В момента сушата засяга около три четвърти от площите със зимна пшеница и се очаква условията да се запазят в някои региони до началото на следващата година.

В ЕС продължава сеитбата на зимна пшеница при благоприятни метеорологични условия за поникване. В някои райони обаче има дефицит на валежи.

Прогнозите са, че посевите от пшеница в Украйна ще намалеят с 40% от петгодишната им средна стойност, тъй като войната продължава да ограничава достъпа до нивите и да причинява сериозен недостиг на ресурси.

Очаква се намаляване на площите със зимна пшеница и в Русия, където проливните дъждове възпрепятстваха подготовката на полето, а относително по-ниските вътрешни цени доведоха до намаляване на площите. В същото време площите със зимни култури ще намалеят до средното ниво спрямо миналата година.

Високите вътрешни цени на пшеницата в азиатските страни пък допринасят за увеличаване на засетите площи. В Китай и Индия реколтата от пшеница се очаква да бъде над средната. В същото време в Пакистан е възможно намаляване на нивите.

ФАО намали и прогнозата за световното производство на зърно през 2022 г. до 2756 милиона тона (2% по-малко от 2021 г.) поради намаляването на реколтата от царевица в Украйна, където част от зърното ще остане по полетата поради увеличението в цената на дообработката на зърното. Анализаторите понижиха и прогнозата за световното производство на пшеница, но въпреки това новият показател от 781,2 млн. тона остава рекордно висок.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА