Антимикробната резистентност (АМР) драстично нараства, заплашвайки да се превърне в следващата пандемия със сериозни последици за глобалното здравеопазване, селскостопански хранителни системи и икономики, ФАО призовава участници от всички сектори, от фермери до готвачи, производители до потребители, да ускорят усилията си за предотвратяване на разпространението на устойчиви на лекарства микроби.
В Световната седмица за информиране за антимикробните организми (18-24 ноември), Организацията подчертава, че всеки трябва да се включи в борбата с АМР, включително заинтересовани страни в хранителния и селскостопанския сектор, и публикува препоръки за ограничаване на разпространението на АМР.
Антимикробната резистентност (АМР) е способността на микробите да оцеляват в присъствието на лекарства, предназначени да ги инхибират или убият. Процесът се ускорява чрез използването на антимикробни средства, предназначени да убиват нежелани патогени при хора, животни и култури.
В момента най-малко 700 000 души умират всяка година от резистентни към лекарства заболявания. Все по-често срещаните заболявания, включително инфекции на дихателните пътища, полово предавани инфекции и инфекции на пикочните пътища, стават все по-трудни за лечение. Резистентността към лекарства също все повече застрашава нашите агро-хранителни системи и глобалната продоволствена сигурност.
COVID-19 ни показа, че здравето на хората, животните и околната среда са по-взаимозависими повече от всякога. Патогените, засягащи една област, могат да изострят предизвикателствата в други и да окажат огромно въздействие върху начина, по който предотвратяваме и контролираме заплахите за здравето, за да защитим света. АМР е една от тези глобални заплахи и е потенциално дори по-опасна от COVID-19. Това дълбоко променя живота, какъвто го познаваме.
АМР в храните и селското стопанство
Хранителният и селскостопанският сектор имат ключова роля за справяне с АМР. В много части на света употребата на антимикробни средства е много по-голяма при животните, отколкото при хората, и тя бързо се увеличава с нарастването на нашето население и нарастващото глобално търсене на храна.
АМР се разпространява по-бързо, отколкото учените могат да разработят нови антимикробни средства и заплашва глобалните хранителни системи, продоволствената сигурност, безопасността на храните, здравните системи и икономиките. Единственото решение е да бъдат предприети стратегически действия, за да се запазят действащите антимикробни средства. Не е късно, но времето изтича, за да се предотврати влошаването на тази разруха, предупреждава ФАО.