ФАО: COVID-19 е заплаха за световната продоволствена сигурност

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Пандемията COVID-19 е заплаха за световната продоволствена сигурност, предупреждава Организация по прехрана и земеделие (ФАО)

Министрите на земеделието на страните от Г-20 бяха призовавани да разгледат трансформацията на хранителната система и да насърчават новите бизнес модели, базирани на електронната търговия, като начин за повишаване на местната устойчивост и засилване на преките връзки между производителите и потребителите. Препоръката идва от генералния директор на ООН за храните и земеделието Ку Донгю, който смята, че пандемията COVID-19 представлява заплаха за глобалната продоволствена сигурност.

достъп до добра храна, пресконференция, Agrozona.bg
конференция “достъп до добра храна”, Пловдив

„Запазването на достъпа до безопасна храна е съществена част от отговорността за здравето на населението по света. Трябва да си сътрудничим с всеки участник във веригата на доставки, да изграждаме публично-частни партньорства и да насърчаваме иновациите“, каза той по време на извънредното заседание на министрите на земеделието на Г-20, като същевременно препоръча на страните да укрепят местното производство и да съкратят веригите за доставка на храни. Ку Донгю призова още министрите на Г-20 да включат дългосрочни цели в своите политически рамки. „Кризата отваря възможност за ускоряване на трансформацията на хранителните системи. Време е да ускорим електронната търговия в селското стопанство и хранителните системи по целия свят“, добави той.

Спад в търговията на меса се очаква през 2020 г.

В момента глобалния пазар на животински протеин е разклатен от сериозни прекъсвания във веригите за доставка от Австралия,  Нова Зеландия до САЩ и Южна Америка. За глобалната търговия с говеждо месо се очаква да спадне с 1% през тази година, докато пазарът на свинско месо вече е изправен пред дефицит, създаден от кризата с африканската чума по свинете в Азия.

Министрите на земеделието на Г-20 направиха изявление за COVID-19, което потвърждава „важността на работата за осигуряване на непрекъснат поток на храни и продукти, необходими за трансграничното производство на селскостопански продукти и храни“. В декларацията се посочва също, че страните от Г-20 „ще работят заедно, за да гарантират, че достатъчно, безопасна, достъпна и питателна храна продължава да бъде достъпна за всички хора, включително най-бедните, най-уязвимите и разселените хора“, информира ФАО.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements