Пандемията COVID-19 е заплаха за световната продоволствена сигурност, предупреждава Организация по прехрана и земеделие (ФАО)
Министрите на земеделието на страните от Г-20 бяха призовавани да разгледат трансформацията на хранителната система и да насърчават новите бизнес модели, базирани на електронната търговия, като начин за повишаване на местната устойчивост и засилване на преките връзки между производителите и потребителите. Препоръката идва от генералния директор на ООН за храните и земеделието Ку Донгю, който смята, че пандемията COVID-19 представлява заплаха за глобалната продоволствена сигурност.
„Запазването на достъпа до безопасна храна е съществена част от отговорността за здравето на населението по света. Трябва да си сътрудничим с всеки участник във веригата на доставки, да изграждаме публично-частни партньорства и да насърчаваме иновациите“, каза той по време на извънредното заседание на министрите на земеделието на Г-20, като същевременно препоръча на страните да укрепят местното производство и да съкратят веригите за доставка на храни. Ку Донгю призова още министрите на Г-20 да включат дългосрочни цели в своите политически рамки. „Кризата отваря възможност за ускоряване на трансформацията на хранителните системи. Време е да ускорим електронната търговия в селското стопанство и хранителните системи по целия свят“, добави той.
Спад в търговията на меса се очаква през 2020 г.
В момента глобалния пазар на животински протеин е разклатен от сериозни прекъсвания във веригите за доставка от Австралия, Нова Зеландия до САЩ и Южна Америка. За глобалната търговия с говеждо месо се очаква да спадне с 1% през тази година, докато пазарът на свинско месо вече е изправен пред дефицит, създаден от кризата с африканската чума по свинете в Азия.
Министрите на земеделието на Г-20 направиха изявление за COVID-19, което потвърждава „важността на работата за осигуряване на непрекъснат поток на храни и продукти, необходими за трансграничното производство на селскостопански продукти и храни“. В декларацията се посочва също, че страните от Г-20 „ще работят заедно, за да гарантират, че достатъчно, безопасна, достъпна и питателна храна продължава да бъде достъпна за всички хора, включително най-бедните, най-уязвимите и разселените хора“, информира ФАО.