Европейският птицевъден сектор разработва Харта за устойчивост

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

150 представители на индустрията ще публикуват документа в началото на 2022 г., информира AVEC

По време на Общото събрание на AVEC – Европейската асоциация на птиче месо – членовете се ангажираха да разработят Харта за устойчиво развитие, която ще бъде публикувана в началото на 2022 г, предаде Euromeatnews.
150 представители от Европейския сектор за птиче месо се срещнаха на 10 септември 2021 г. в Берлин, където германският член на AVEC, BVG -Bundesverband der Geflügelschlachtereien бе домакин на 63 -ото Общо събрание на AVEC.
Дебатите бяха съсредоточени върху устойчивостта на сектора, в контекста на Зелената сделка и стратегията на ЕС „Стопанство за разклоняване“, с оживен обмен между първокласни оратори от двете власти и академичните среди.
Общото събрание завърши с голямо съобщение, тъй като президентът на AVEC, Пол Лопес, представи така наречената „Берлинска декларация“, в която европейският сектор на птиче месо се ангажира да разработи „Харта за устойчивост“, която да бъде публикувана в началото на 2022 г. С този ангажимент AVEC възнамерява да докаже, че европейското птиче месо е част от решението в борбата с изменението на климата, като разработи конкретни решения за подобряване на устойчивостта на сектора. Секторът има за цел да намери баланс между трите стълба – околна среда, социална и икономикческа среда за установяване на истинска устойчивост.

Генералният секретар на AVEC, Birthe Steenberg заяви, че „нивото на ангажираност на сектора на птиче месо в ЕС е силно зависимо от желанието и капацитета на Комисията на ЕС да защити сектора от нелоялна конкуренция от трети страни. От огромно значение са усилията, положени в сектора на птиче месо в ЕС – което ще повиши производствените разходи – да не бъдат посрещнати с обратен ефект от по -големия внос на птиче месо от трети страни. “Ние произвеждаме месо по много интелигентен за Европа начин, така че вносът на повече месо от трети страни в крайна сметка ще доведе до по-високи емисии на парникови газове в световен мащаб”, допълва той.

Секторът на птиче месо е стратегически актив в хранителната система на ЕС с обща производствена стойност от 38 милиарда евро, с износ на стойност над 2 милиарда евро годишно и осигурява директна заетост на повече от 370 000 души. В Европа производството на конвенционално птиче месо представлява 80% от пазара. Използвайки високоефективни производствени процеси, са необходими само минимални количества природни ресурси за генериране на източник на протеини с голяма стойност за човешката диета.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА