Европейският парламент отхвърли предложението за намаляване на употребата на пестициди с 50%

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

В сряда, 22 ноември, законодателите на ЕС отхвърлиха предложението за намаляване наполовина на употребата на пестициди до края на десетилетието.

Пълният състав на Европейския парламент отхвърли с 299 срещу 207 гласа препоръка, подкрепена от Комисията по околна среда въз основа на текст, представен от Европейската комисия през 2022 г. Предложението призовава за 50-процентно намаляване на химическите пестициди до 2030 г. и пълна забрана за употребата им в “чувствителни зони” като паркове, предаде lemonde.fr.

Френският евродепутат от групата на Зелените Мари Тусен заяви в социалните медии, че „десните и крайнодесните торпилираха приемането на регламента за пестицидите“. Германският депутат от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) Петер Лизе каза, че „днес е добър ден за фермерите“.

Парламентът също така отхвърли с малко предложението да бъде върнато на комисията по околна среда за изменение, което означава, че текстът е по същество завършен в рамките на мандата на настоящия законодателен орган.

Изборите за нов Европейски парламент ще се проведат през юни следващата година

Мощното селскостопанско лоби в Европа се обяви срещу законодателните мерки, ограничаващи производството. Ключов законопроект за биоразнообразието, насочен към възстановяването на земните и водните местообитания в ЕС, който получи първоначално съгласие по-рано този месец, беше разводнен от първоначалния текст, представен от комисията.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА