Европейските супермаркети ще продават кокошки, хранени с насекоми

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Френският търговец на дребно Auchan започва да продава бройлери, отглеждани с дажби, в които растителните масла са заменени с масло от насекоми.

Според представители на компанията Nealia, която е разработила технологията за производство на масло от насекоми, това събитие е много важно от гледна точка на диверсификация на суровината на фуражната индустрия в Европа.

Маслото от насекоми има същата хранителна стойност като тази на соевото масло. Освен това, то е богато на лауринова киселина, известна със своите антимикробни свойства. Съдържанието на лауринова киселина в продукта може да достигне до 40%. Маслото от насекоми може да представлява 1% до 2% от общата храна.

Учени в Бразилия също тестват използването на буболечки като подходяща съставка за изхранване на животните

Дания, ларви, Agrozona.bgТестовете показват, че щурците, ларвите и личинки на мухите имат високи нива на усвояемост на протеините, подобни на соята, но дават повече липиди (от 10 до 35%), витамини и минерали.

В доклад от 2014 г. ООН идентифицира повече от 1600 годни за консумация насекоми, подходящи за консумация от хора и животни. Освен факта, че имат впечатляваща способност за възпроизвеждане, насекомите осигуряват високо ниво на протеини, полезни мазнини, витамини, минерали, желязо и калций. Сред най-популярните видове са бръмбари, комари, скакалци, щурци и мравки.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА