Европейските супермаркети ще продават кокошки, хранени с насекоми

Френският търговец на дребно Auchan започва да продава бройлери, отглеждани с дажби, в които растителните масла са заменени с масло от насекоми.
Според представители на компанията Nealia, която е разработила технологията за производство на масло от насекоми, това събитие е много важно от гледна точка на диверсификация на суровината на фуражната индустрия в Европа.
Маслото от насекоми има същата хранителна стойност като тази на соевото масло. Освен това, то е богато на лауринова киселина, известна със своите антимикробни свойства. Съдържанието на лауринова киселина в продукта може да достигне до 40%. Маслото от насекоми може да представлява 1% до 2% от общата храна.
Учени в Бразилия също тестват използването на буболечки като подходяща съставка за изхранване на животните
Тестовете показват, че щурците, ларвите и личинки на мухите имат високи нива на усвояемост на протеините, подобни на соята, но дават повече липиди (от 10 до 35%), витамини и минерали.
В доклад от 2014 г. ООН идентифицира повече от 1600 годни за консумация насекоми, подходящи за консумация от хора и животни. Освен факта, че имат впечатляваща способност за възпроизвеждане, насекомите осигуряват високо ниво на протеини, полезни мазнини, витамини, минерали, желязо и калций. Сред най-популярните видове са бръмбари, комари, скакалци, щурци и мравки.