Предоставеното финансиране не е използвано за намаляване на въздействието на индустрията върху околната среда и климата, коментират експерти
Законите на Европейския съюз (ЕС) за регулиране на винарската индустрия в блока не отговарят на екологичните цели и целта за повишаване на конкурентоспособността, се казва в доклад на Европейската сметна палата (ECП), публикуван днес и цитиран от ДПА, информира БТА.
ЕС е водещ световен производител, потребител и износител на вино, според ECП, като 80 процента от напитката, произведена в блока, идва от Италия, Франция и Испания.
Производството на вино в ЕС е строго регулирано и подкрепяно. Винопроизводителите получават около 500 милиона евро годишно, за да реорганизират своите лозя и да станат по-конкурентоспособни, се казва в съобщение за пресата.
Предоставеното финансиране обаче не е използвано за намаляване на въздействието на индустрията върху околната среда и климата. В някои случаи дори е използвано за преминаване към сортове грозде, които се нуждаят от повече вода, заключи надзорният орган на ЕС.
“В ЕС вината могат да бъдат червени, бели и розе, но начинът, по който се отглеждат рядко е “зелен”, се казва в прессъобщение.
“Насърчаването на конкурентоспособността на лозаро-винарския сектор е от съществено значение и е особено важно за ЕС, но то трябва да върви ръка за ръка с подобрена екологична устойчивост”, коментира Жоел Елвингер, която ръководи одита.
Според нея и по двете цели ЕС все още трябва да постигне резултати.
ЕСП призовава Европейската комисия да дефинира по-ясно целите за конкурентоспособност, да оцени изпълнението им и да увеличи екологичните амбиции за лозаро-винарския сектор.