Европейската комисия възобновява дискусиите за употребата на глифозат

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Европейската комисия ще възобнови дискусиите със страните-членки за удължаване с 10 години на употребата на глифозат в ЕС. Това стана ясно по време на заседание на колежа на еврокомисарите, предава Agra Europe. Глифозат се използва в производството на препарата Roundup, който е най-продаваният продукт на Monsanto. Според Световната здравна организация веществото е канцерогенно.

Колежът на еврокомисарите трябваше да предложи възобновяване на разрешението за употреба на глифозат за нови 10 години, но по време на заседанието еврокомисар Витенис Андриукатис е предложил само информационна нота вместо предложение за ново удължаване. Така употребата на веществото остава разрешена според преценката на всяка страна членка за още 5 години, но е забранена на обществени места като паркове в ЕС. Забранена е и употребата на веществото талоамин.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА