Евродепутати искат от ЕК да ограничи трансмазнините в храната ни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Членовете на Комисията по околна среда, обществено, обществено здраве в Европейския парламент приеха предложение за резолюция за поставяне на правни ограничения върху употребата на изкуствени трансмазнини.

„Европейският парламент вярва, че липсата на знания сред потребителите по отношение на рисковете за здравето в следствие от изкуствените трасмазнини, са причина за неефективността на етикетите , които оказват наличието на такива мазнини в храните.“, се казва в предложението за резолюция, „Призоваваме Европейската комисия  да предложи възможно по-скоро задължителни лимити за индустриални трансмазнини, за да намали употребата сред населението.“

Дания вече жъне успехи

Евродепутатите призовават Европейската комисия да си сътрудничи с държавите членки, за да се увеличи грамотността на общоевропейско ниво, и да се ангажира заедно с индустрията, за да стимулира преформулирането на продуктите, които излизат от нея.

Позитивен пример в тази посока е правителството на Дания, което през 2003 г. въведе ограничение от 2% и така успешно намали смъртните случаи, причинени от сърдечни смущения.

Следващата стъпка е предложението за резолюция да бъде гласувано от Европейския парламент на предстоящата през октомври сесия.

Източна Европа по-застрашена

Докато взетите в Западна Европа през последните години мерки за ограничаване на консумацията на трансмазнини, то Източна Европа изостава значително в това отношение, показват изследвания на Европейската комисия. Последното изследване, направено през 2012 г., показва, че бисквитите, вафлите, пуканките за микровълнова печка и бързата храна докарват на всеки потребител по 30 гр трансмазнини на ден.

Различни групи в ЕС от дълго време лобират за това да се ограничи консумацията на трансмазнини от частично хидрогенирани масла. През миналата година към тях се присъединиха гиганти в хранително-вкусовата промишленост като Mars, Kellog’s, Modelez и Nestle. Те пратиха отворено писмо до Европейската комисия, в което поискаха лимитът да бъде 2 гр трансмазнини на 100 гр мазнини.

Очаква се докладът на ЕК

Лобистката организация FoodDrinkEurope обяви, че приема това ограничение, но предупреди: „Ако политиците предпочитат възможността да поставят законодателни ограничения, това би трябвало да бъде съчетано с отмяна на настоящото задължение да се обозначават изцяло или частично хидрогенизираните мазнини, както се посочва в Регламент 1169/2011, тъй като то би било излишно.“

„Още повече доказателствата сочат, че клиентите не разбират разликата между пълно и частично хидрогениране пренебрегват факта, че пълното първото води до много ниски нива на трасмазнини, за разлика от второто.“

Индустрията и лобистите за здравето на хората все още очакват докла да на Еврокомисията за трансмазнините.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА