ЕС засилва помощта за производителите на праскови и нектарини в ЕС

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Европейската комисия разширява обхвата от мерки в подкрепа на европейските производители на праскови и нектарини в южна Европа, които са засегнати от руското ембарго върху вноса на европейски земеделски стоки, пише Agra Europe. Производителите ще получат компенсации за продукцията, която е била изтеглена от пазара, както и други стимули, например в случаите, когато дадат продукцията си на училища, болници и НПО.

Миналата седмица фермерската организация Копа Коджека отправи искане към еврокомисаря по земеделските въпроси Дачиан Чолош да разшири спешно мерките за подкрепа на производители на праскови и нектарини заради проблемите, които руското ембарго причини на производителите.

Според одобрените мерки се увеличава от 5 на 10% делът на продукцията, която може да бъде изтеглена от пазара от организации на производители за безплатно разпространение, т.е. стоката да се дари на благотворителни организации, училища или болници. Подпомагането за такива количества ще е 269 евро за тон. Общата сума е определена на 22,1 млн. евро.

В последствие Комисията обяви, че ще отпусне общо 29.7 млн. евро компенсация за изтеглена от пазара продукция. Спешните мерки за праскови и нектарини включват също около 3 млн. евро допълнително за промотиране на продукцията на производителските организации. Тази дейност ще се финансира с до 50% от разходите.

Годишно ЕС произвежда по около 2.5 млн. т. праскови и 1.2 млн. т. нектарини. Най-силно засегнатиса страни в ЕС от руското ембарго са Италия, Испания, Франция и Гърция.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама