ЕС се насочва към 0% палмово масло в горивата до 2021 г.

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Законодателите обмислят пълна забрана на палмовото масло в транспорта от 2021 г., това предложение е получило подкрепата на най-големите политически групи от Европейския парламент, съобщава EURACTIV.

Парламентът върви към ясното послание, че употребата на палмово масло към 2021 г. трябва да е нулева, коментира Бас Ейкхот от Зелените в ЕП.

По думите на холандски евродепутат всяко предложение, направено от големи политически групи, е в тази посока.

Други политически групи също са потвърдили пред европейската медия, че пълната забрана на палмовото масло е заложена в гласуването на промените в директивата за възобновяема енергия.

Ако бъде приета, забраната ще е победа за природозащитниците, които предупреждават от години за вредите от палмовото масло. Финансирано от ЕС проучване, публикувано през 2016 г. гласи, че биодизелът, произведен от палмово масло е три пъти по-замърсяващ от обикновения дизел.

В отговор членовете на ЕП гласуваха резолюция миналата година, в която призовават ЕК да спре използването на растителни масла в биогоривата до 2020 г. Настояха и за сертификационна схема, която да гарантира, че на европейския пазар има само устойчиво произведено палмово масло.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements