ЕС създава единни критерии за отчитане на разхищението на храни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

До 2 години ЕС ще предостави на страните-членки единни критерии за отчитане на количествата изхвърлени храни, които са годни за консумация. От своя страна държавите ще имат задължението да докладват по темата, като използват тези критерии. Това каза германският федерален министър на земеделието Юлия Кльокнер по време на пресконферецията след уебзаседание на министрите на земеделието и рибарството в ЕС.

Целта на ЕС е да се намалят наполовина количествата храни, които се изхвърлят всяка година и които сега възлизат на 87 млн. тона. „В Германия вече имаме национален план за намаляване на разхищението на храни. Много други страни-членки на ЕС също имат такива стратегии“, посочи германския министър на земеделието.

Ако се научим да избягваме разхищението на храни, те ще бъдат достъпни за повече хора, които имат нужда от тях, каза още Юлия Кльокнер. От своя страна Европейската комисия изрази готовност да удължи и след 2021 г. мандата на действие на платформата за загубите на храни и хранителните отпадъци.

По време на заседанието на Съвета датската делегация информира министрите за ситуацията със заразените с COVID19 норки в страната, подчертавайки потенциалния риск за ефикасността на ваксините срещу COVID-19 заради мутацията на вируса сред болните животни. Председателството изрази необходимостта да продължи да споделя информация по този въпрос и да организира бъдеща дискусия за това как се отглеждат норки в Европа.

Чешката и полската делегации информираха министрите за своето искане до Комисията за по-нататъшна координация в борбата с африканската чума по свинете и за намаляване на административната тежест, по-специално по отношение на процедурите, свързани със съфинансирането. Министрите широко подкрепиха тази инициатива, като подчертаха необходимостта от по-координиращи мерки, които ще позволят на държавите-членки да се борят и ликвидират африканската чума по свинете.

Комисията също така информира министрите за резултатите от конференцията за стратегията „От фермата до трапезата“, която беше организирана от Комисията на 15-16 октомври 2020 г. Министрите поискаха от Комисията да извърши съответни оценки на въздействието и подчертаха значението на всички заинтересовани страни, участващи в стратегията. Министрите попитаха Комисията дали възнамерява да оттегли предложението си за пакета реформи на ОСП след 2020 г ., но идеята беше отхвърлена от комисар Кириакидес.

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН д-р Агнес Калибата информира министрите за подготовката на срещата на върха, организирана от ООН за хранителните системи. Министрите подчертаха значението на Зелената сделка и стратегията „От фермата до трапезата“ да допринесат за ускоряване на глобалния преход към устойчиви хранителни системи. Те също така призоваха за амбициозна среща на върха, която може да обедини всички заинтересовани страни. Съветът ще определи своите ключови политически приоритети за срещата на върха чрез съответни заключения, планирани да бъдат приети през пролетта на 2021 г.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА