Холандската мултинационална финансова компания (ING) прогнозира, че пазарът на месо и млечни продукти от растителен произход в Европейския съюз (ЕС) и Великобритания ще нарасне до 8,9 млрд. долара през следващите 5 години спрямо 5,2 млрд. долара през 2019 г.
Анализът показа, че докато растителните алтернативи понастоящем остават малък дял в огромната месна и млечна промишленост, при настоящите темпове на растеж може да се очаква продажбите в този сектор да надхвърлят обема на конвенционалните животински продукти до 2050 г., пише green queen.
В момента във Великобритания е най-развитият пазар от всички страни в региона. Там продажбите на дребно са около 1,18 млрд. долара, следвани от Франция и Германия.
ING прогнозира, че алтернативният сектор ще може да реши проблемите, свързани с предизвикателствата на ценовата разлика спрямо животинските продукти, потребителския опит за използването на такива продукти, а също така разпространението и достъпността на масовия пазар.
По оценка на ING, при преодоляване на тези слабости, пазарният дял на заместителите на месо на растителна основа ще нарасне до 1,3%, докато делът на млечните алтернативи ще се увеличи до 4,1% до 2025 г.
Анализът също така предполага, че с укрепването на пазара през следващите няколко години ще има ожесточена конкуренция между производителите на растителни алтернативи на животинските протеини.
Досега анализаторите твърдят, че растежът на продажби на база растения все още представлява само малка част от по-широкия пазар на месо и млечни продукти – съответно само 0,7% и 2,5%.
По-рано тази година Zion Market Research публикува доклад, според който световният растителен пазар на месо ще расте с 8,6% годишно, за да достигне 21 млрд. долара до 2025 г., като по-голямата част от търсенето идва от Азия.