ЕС отново разреши вноса на патладжани от Индия

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Европейският съюз отново разреши вноса на патладжани от Индия. Забрана имаше за пирода от 2014 г. до 31 декември 2016 г. и тя не бе подновена, съобщава schweizerbauer.de. Причината да бъде спрян вносът на патладжани, манго, таро, горчив пъпеш и дълги тикви от Индия бе масивно нашествие на дребни вредители като неевропейски плодови мушици, трипси и белокрилка.

В рамките на проверките, които Европейската комисия направи в периода от 2010 г. до 2013 г. са били установени недостатъци в системата за издаване на фитосанитарни сертификати за износ.

Въпреки уверенията на Индия в това, че са извършени необходимите мерки за защита, броят на оплакванията през 2013 г. са продължили. В същото време според Брюксел е направена оценка на индийската система за фитосанитарен контрол, в следствие на което ограниченията са били вдигнати.

Доставките на манго от Индия бяха разрешени през февруари 2015 г. заради предприетите по-строги мерки за контрол от страна на местните власти. По-голяма част от вноса е отишъл за пазара на Великобритания. Комисията подчерта, че вносът на изброените продукти продължава да се следи.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама