Европейският съюз успява да се задържи като световен лидер в износа на мляко и млечни продукти, като на годишна база към юли 2017 г. износът на сухо мляко е нараснал с 40%, сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Със 7% се е увеличил експортът на сирене, а с 22% на сметаната. При тях заедно със суроватката и адаптираните млека, ЕС е лидер в глобален мащаб.
Един от факторите за добрите показатели при износа от ЕС до момента е и по-слабото евро към долара. Добрата репутация на европейските продукти и значителните субсидии в сектора
на ЕС позволяват цената на сухите млека да бъде ниска и конкурентна на външните пазари, отчита анализът.
Властите в Канада са разрешили допълнителна квота за внос на 18 500 т. сирене от Европейския съюз като половината от това количество ще е за преработватели, а останалата част за дистрибутори и вериги, след като споразумението СЕТА между ЕС и Канада е влязло в сила временно от 21 септември, одобрено е от Европейския съвет и Европейския парламент, става ясно от анализа. В споразумението е заложено да отпаднат 98% от митата, а за да влезе окончателно в сила, СЕТА
трябва да бъде одобрено от всички държави членки.