Доставка на мляко през януари 2022 г. под нивото от предходната година
Цените в ЕС за стандартните млечни продукти достигнаха много високо ниво в края на 2021 г. и продължиха да се покачват през първото тримесечие на 2022 г. Нивото от предходната година е ясно надвишено във всички категории – особено масло и мляко на прах, но също и сирене. Това става ясно от последните данни от пазарната обсерватория на Европейската комисия. Експертите обясняват рязкото увеличение на цените, наблюдавано от август 2021 г., основно на стагниращото предлагане на мляко в световен мащаб и на устойчивото добро търсене на международните пазари.
По информация на Европейската комисия средната цена на маслото за ЕС на 20 март 2022 г. е била 631 евро/100 кг и по този начин надхвърля линията от предходната година с забележителните 61%. Обезмасленото мляко на прах се котира на 392 евро/100 кг, което е с 60% повече от година по-рано. За пълномаслено мляко на прах е постигната средна стойност от 481 евро/100 кг, което съответства на увеличение от 52% спрямо предходната година. Цената на сиренето чедър показа слабо възходящо движение през последната година, но се увеличи значително през първото тримесечие на 2022 г. При 369 евро/100 кг на 20 март има увеличение от 20% спрямо нивото от предходната година.
Освен доброто търсене, ограниченото предлагане на мляко в ЕС и най-важните международни производители също допринесе за положителното развитие на цените. Според Европейската комисия доставките на сурово мляко в ЕС през януари 2022 г. са били с 0,7% под нивото от предходната година, след като са в стагнация през предходните месеци.
От началото на новия млечен сезон (юни 2021 г.) до януари 2022 г., Нова Зеландия има 3,8% по-ниско производство на мляко в сравнение със същия период на миналата година, Австралия отчете минус от 2,6% (юли до януари). През януари 2022 г. САЩ са преработили 1,6% по-малко сурово мляко, отколкото през същия месец на 2021 г.
От една страна, намаляващото производство на сурово мляко се дължи на лошите метеорологични условия, особено в Океания. В същото време рязкото покачване на производствените разходи оказва затихващ ефект върху производството на мляко. Според изчисления на Европейската комисия в средата на март 2022 г. разходите за енергия за фермерите в Съюза са били с 54% по-високи, а цените на фуражите – с 25% по-високи в сравнение с предходния месец. За сравнение през февруари 2022 г. цените на суровото мляко в ЕС се повишиха средно с 0,6% спрямо предходния месец.