ЕС иска задължително обозначаване на страна на произход на храните

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Страната на произход задължително ще трябва да се отбелязва на етикета на продукта, това е съобщил говорител на Европейската комисия пред EURACTIV.com по повод объркването дали това изискване има задължителен или доброволен характер.

Миналия месец Комисията излезе с проект за публично обсъждане на регламент за посочване страната на произход, но настъпи объркване със заглавието на документа, в който присъства думата “доброволно” означаване.

Говорителят на ЕС посочва, че от текста става ясно, че означаването на етикета на страната на произход ще е задължително, но посочва, че към момента това е просто проект на предложение.

В страни като Италия и Гърция има нарастваща тенденция за по-прецизно етикетиране на храните като основният аргумент за това е, че потребителите трябва да знаят откъде идва храната им. Европейските граждани търсят информация за произхода на храните, сочи и доклад на Европейската организация на производителите.

Миналия август Италия реши да наложи задължително етикетиране на пастата и ориза относно основните съставки – според новите правила трябва да е посочено мястото на отглеждане на пшеницата и ориза.

Представители на хранителната индустрия реагираха негативно на мерките, предвидени от Комисията, с аргумента, че те ще дискредитират единния пазар.

Междувременно Гърция също предвижда подобни мерки за тази година.

Въпроси буди и темата за основните съставки на храните. Според ЕС страната или мястото на произход на основната съставка, при положение, че то не е същото като страната на произход на крайния продукт, трябва да бъде отбелязано като ЕС, не-ЕС или съчетание от двете.

Тази възможност обаче – да се отбелязва просто, че страната на произход не е европейска, без да се отбелязва коя точно е тя, може да доведе до объркване на потребителите, смятат от организацията за безопасна храна в Европа.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА