EП подкрепи обозначаването на произхода на месото в преработените храни

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Европейският парламент подкрепи обозначаването на произхода на месото в преработените храни, предават от българския офис на институцията.

Произходът на месото, използвано като съставка в преработените храни, като например  лазанята, трябва да бъде обозначен на етикета, заявиха депутатите. Те призоваха Комисията, която публикува доклад по въпроса в края на 2013 г., да предложи законодателни промени, за да се възстанови доверието на потребителите след скандала с конското месо и други случаи на измами с храни.

Резолюцията, която беше приета с 460 гласа, срещу 204 „против“ и 33 „въздържал се“, призовава в законодателното си предложение Комисията да се придържа към доклада си от 2013 г., според който трябва задължително да се посочва страната на произход на месото, използвано в преработените храни, за да се гарантира прозрачност по цялата хранителна верига и по-добро информиране на европейските потребители, за да се възстанови доверието им.

Депутатите изразиха загрижеността си за вредите, които хранителните измами нанасят на потребителското доверие и здраве, както и на функционирането на хранителната верига и на цените на селскостопанска продукция.

Европейските депутати подчертаха, че Докладът на Съвета (от 17.12.2013 г.) признава, че 90% от запитаните потребители считат за важно произходът на месото в преработените храни да бъде упоменат на етикета. Това е един от факторите, които повлияват на потребителското поведение.

Оценката на Френската потребителска организация за влиянието върху цените  се различава чувствително от доклада на Комисията. Депутатите поискаха да бъде представена по-ясна картина. Оценката трябва да се направи в сътрудничество с потребителски организации и не трябва да бави законодателното предложение

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА