Френските птицевъди недоволни от вноса на пилешко месо от Украйна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

„Попаднахме в капан, вноса на украински пилета напредва всеки ден“, коментира вицепрезидентът на Френската асоциация на работниците в птицевъдството (Anvol), Жил Ютепен. 

В края на юни европейските служители решиха да премахнат митата върху украинското пилешко месо и по този начин да изразят солидарност към украинския народ. Първоначално французите реагираха спокойно на действията на Европейската комисия, тъй като поради последното огнище на птичи грип те бяха принудени да убият 12 милиона пилета във своите ферми. Два месеца по-късно обаче птицевъдите разбират, че са били сериозно “нагласени”.

Според Ютепен всички приходи от продажба на украинско пилешко месо отиват в джоба на най-големия украински производител – земеделския холдинг MHP, който е вписан в Лондонската фондова борса. Седалището му се намира в Кипър, където се премества с избухването на военните действия, предаде ptichki.net.

През тази година във Франция се очаква двойно повече внос на пилешко месо от Украйна

Според статистиката тази година вносът на украински пилета може да достигне 130 000 тона, което е повече от два пъти повече, отколкото през изминали години.

Френските производители заявиха, че пилето от изток подкопава конкурентоспособността на местните птицевъди. Причината за това е в разликата между производствените стандарти в двете страни, като тези в Украйна са много по-малко стриктни.

Ситуацията се влошава през последните месеци, когато във Франция и във всички други европейски страни цените на фуражите за пилета, включително царевицата, се повишиха рязко, на фона на увеличени енергийните тарифи.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА