Куртовският розов домат, смилянският фасул и еленският бут, както и различните видове мед са сред продуктите, които имат потенциал за защита според европейските системи за качество, стана ясно по време на уебинар на тема „Схеми за качество – възможност за общините в България“. Участниците в уебинара бяха запознати с българските продукти, които вече са със защитени наименования, както и с продуктите, чиито процедури по защита текат в момента. Сред тях са българското кисело мляко, българското бяло саламурено сирене, троянската луканка и странджанския билков чай.
За първи път в България ще се прилага мярка, която ще подпомогне прилагането на европейските схеми за качество, съобщиха от земеделското министерство по време на срещата. Това е заложено в следващия програмен период.
Страната ни има добри примери и успехи при прилагане на европейските схеми за качество, които целят подобряване на видимостта на продукт, произхождащ от определен регион. Заради повишение в търсенето пък се повишават и доходите на земеделските производители.
От земеделското министерство отбелязват изключително висок интерес от страна на общините, които са отправили покана към МЗХГ българските местни власти да бъдат включени в инициативите за присъждане на защитени наименования за родни селскостопански продукти.