Еленският бут и смилянския боб с най-големи шансове за защита в ЕС

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Куртовският розов домат, смилянският фасул и еленският бут, както и различните видове мед са сред продуктите, които имат потенциал за защита според европейските системи за качество, стана ясно по време на уебинар на тема „Схеми за качество – възможност за общините в България“. Участниците в уебинара бяха запознати с българските продукти, които вече са със защитени наименования, както и с продуктите, чиито процедури по защита текат в момента. Сред тях са българското кисело мляко, българското бяло саламурено сирене, троянската луканка и странджанския билков чай.

За първи път в България ще се прилага мярка, която ще подпомогне прилагането на европейските схеми за качество, съобщиха от земеделското министерство по време на срещата. Това е заложено в следващия програмен период.

Страната ни има добри примери и успехи при прилагане на европейските схеми за качество, които целят подобряване на видимостта на продукт, произхождащ от определен регион. Заради повишение в търсенето пък се повишават и доходите на земеделските производители.

От земеделското министерство отбелязват изключително висок интерес от страна на общините, които са отправили покана към МЗХГ българските местни власти да бъдат включени в инициативите за присъждане на защитени наименования за родни селскостопански продукти.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА