Производителите на храни прикриват истината за съставките на своите продукти, които не искат да се знаят, тъй като противоречат на правилата за здравословно хранене. Проучване на Reader’s Digest показва кои са най-често срещаните трикове на производителите на храни.
Ако в съдържанието на някой продукт пише, че съдържа екстракт от хлебарки, това означава, че една от съставките е брашно от насекомите. Тази съставка е алерген за някои хора, но като цяло се смята за безопасна. Алтернативите са дериватите от петрол – червените бои номер 30 и 40, които според някои изследвания са свързани с хиперактивност при децата. Поставени пред тази алтернатива, много хора биха предпочели брашното от хлебарки пред петролните деривати.
Опаковките крият опасности
Редица изследвания показват, че много храни съдържат следи от пестициди. Вредни вещества попадат в храната и от самата опаковка. Това са съвсем дребни частици, които попадат незабелязано в храната.
Много продукти, за които пише, че са с високо съдържание на фибри, всъщност съдържат малка част полезни фибри и много неполезни фибри, които могат да причинят газове, повдигане и други стомашни проблеми. Такива са корените от цикория, малтодекстрин и полидеекстроза.
Зехтинът екстра върджин може би е просто нискокачествено олио. Един от критериите за разпознаване на нискокачествения зехтин е, когато производителят е споменал годината на реколтата. Освен това качественият зехтин се съхранява в тъмно шише, за да се предпази от директна слънчева светлина.
Имитация на натуралните храни
Много хора харесват българското, натурално кисело мляко, но ако сте в чужбина и не можете да си го набавите, се налага да го заместите с йогурт. Тогава имайте предвид, че продуктът може да съдържа концентрат на протеин от суроватка или млечен протеин.
Чипсът от фурна може да звучи по-здравословен в сравнение с пържения, но не е така, защото този вид чипс е съставен от прах и други съставки, а не от истински картофи.
Когато на опаковката на някой продукт от месо пише, че не съдържа нитрати или нитрити, това е некоректно. Повечето от тези продукти съдържат брашно от целина, което е богато на естествени нитрати, които в лабораторията се превръщат в конвенционални и не са по-различни от традиционната версия.
Всеки знае колко полезен е чаят, но бутилираният чай има съвсем различно въздействие върху здравето. Само чаят от прясно запарени билки е наистина полезен.
Сериозни притеснения предизвика модерната съставка наночастици, които са толкова малки, че могат да попаднат в организма ни през стените на клетките. Някои от наночастиците могат да удължат трайността на продуктите. Производителите обаче не са длъжни по закон да споменават тяхното наличие в съдържанието на опаковката, често не го правят.