Доматите запазват лидерството, но с намаление на годишна база
През 2018 г. през мощностите на преработвателната промишленост у нас са минали 101,7 хил. тона пресни зеленчуци, като от тях са получени 88,6 хил. тона готова продукция, сочи статистиката на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Това е намаление с малко над 2% спрямо предишната година, допълват експертите. Общо 124 са предприятията, които през годината са преработвали пресни зеленчуци у нас.
Близо 90% (90,30 хил. тона) от използваните за производството суровини са с български произход, а доставките на зеленчуци от страни от ЕС е в размер на 7% или 7,17 хил. тона. Само около 1000 тона са суровините, произведени в трети страни, а 2% от пресните зеленчуци, използвани за преработка в предприятията, идват от собствени градини, казват експертите от МЗХГ.
Най-голям дял в преработката на зеленчуци у нас имат доматите. Те запазват лидерството си през годините, но с намаление от близо 5000 тона на годишна база. През 2018 г. са преработени близо 38 хил. тона от зеленчука, като в готовата продукция са използвани и около 4,4 хил. тона полуфабрикати. Основно от преработвателните предприятия у нас са излезли консервирани домати и кетчуп, като 65% от тях са реализирани на българския пазар. В ЕС са изнесени само 10% от доматените консерви, сочи анализ на данните.
На второ място сред преработените зеленчуци се редят картофите, които представляват 21% от общата продукция с количества от близо 21,3 хил. тона.
Сладките сортове пипери са на трето място в класацията. През 2018 г. са преработени над 18,7 хил. тона чушки, като спрямо количествата през 2017 г. се регистрира намаление от около 3600 тона. 33% от продукцията е във вид на печен пипер, а замразеният е 24%. Пазарът на чушките през 2018 г. се разпределя между ЕС и България, като на склад остават около 45% от стоката.