Със 7,4% повече пресни плодове са преработили предприятията у нас

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

60% от суровината е българска

През 2018 г. преработените плодове в 91 предприятия в страната, които се занимават с дейността, се равняват на 98,1 хил. тона, което е със 7,4% повече от предходната година, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). От тях са получени 70,5 хил. тона готова продукция. От български производители са преработени 59,11 хил. тона плодове, което се равнява на 60% от общо преминалата през мощностите продукция. Доставките от страни в ЕС са в размер на 18%, или 17,76 хил. тона, а от трети страни са получени 17% – 16,3 хил. тона. Малко на 2,6 хил. тона от пресните плодове са осигурени от собствени градини на преработвателните предприятия в страната. Те стопанисват 378 ха. На ишлеме през фабриките за преминали около 2,28 хил. тона плодове, съобщават още от агроведомството.

С най-голям дял от преработените пресни плодове са ябълките – 33,6 хил. тона, което е увеличение с над 14 хил. тона спрямо 2017 г. Те представляват 34% от общото количество преработени плодове. На второ място са черешите, които запазват количествата си от 2017 г. и се равняват на 29,2 хил. тона, а прасковите са 13,82 хил. тона, или 14% от преработените плодове.

В производството на готова продукция са вложени 2,2 хил. тона плодови концентрати или други междинни продукти, като 40% от тях са от местно производство, а вносът от трети страни е 32%. Количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти от ягоди е 429 тона, от ябълки – 311 тона и от вишни 263 тона.

Готовата продукция от плодове се равнява на 70,5 хил. тона, като делът на консервите е 37%. Замразените плодове са 15%, а плодовите концентрати и соковете се равняват на 17%.

При преработката на праскови са получени 16,59 хил. тона готови продукти, като най-много са прасковите в захарен сироп. 42% от стоката е изнесена за страните от ЕС, казват още от МЗХГ. При вишните вложените плодове се равняват на 3,8 хил. тона, като произведени са продукти с тегло 3,3 хил. тона. У нас са продадени 31% от продукцията, а 29% са изпратени за ЕС.

При черешите от 29,2 хил. тона пресни плодове са получени 19,9 хил. тона готова продукция, като основна част от нея – 34% са изнесени в страни от ЕС, а само 15% са останали за българския пазар, сочи анализ на данните.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА