През 2019 година са преработени 114.3 хил. тона пресни плодове и 105.3 хил. тона пресни зеленчуци, като от тях е произведена 74 хил. тона готова продукция от плодове и 101.8 хил. тона от зеленчуци, сочат данните на земеделското министерство за работата на 223 предприятия в страната. Като търговски дружества са регистрирани 89% от предприятията, преработващи плодове и зеленчуци, а останалите са еднолични търговци и кооперации. С най-голям дял от преработените плодове са ябълките, черешите и прасковите. От преработените зеленчуци с най-голям дял са доматите, пиперът и картофите.
Преработените 114.3 хил. тона пресни плодове са с 16.6% повече от предходната година, показва анализът. От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 45%, следват доставките от ЕС – 17%, и внос от трети страни – 31%. Предприятията стопанисват 814 хектара площи, от които са доставени 5% от преработените плодове. Делът на плодовете, преработени на ишлеме, е 2%.
Делът на плодовите консерви (вкл. конфитюри и компоти) е 32%, замразените плодове са 16%, а плодовите концентрати и сокове представляват 20%. Тези три основни продукта съставят 68% от произведената продукция от плодове. 28% от плодовите консерви са реализирани в страната, а при зеленчуците този процент достига 51%.
Преработените 105.3 хил. тона пресни зеленчуци представляват с 3.5 % повече от предходната година. 86% от тях са от български производители, като самите предприятия са осигурили 3% от преработените суровини.