Ароматни ягоди могат да се намерят на фермерските пазари в София през октомври, а ако не е паднала сланата и през ноември. Канадският сорт „Монтерей“ не изисква големи грижи и позволява плодовете да се берат до късна есен. Това каза за „Агрозона“ Венцислав Маринов, който през тази година е засадил експериментално 300 м2 с 3 000 коренчета ягоди „Монтерей“ в село Елшица, Пазарджишко. В момента той изгражда и оранжерия на стелажи, която ще бъде отопляема.
Ягоди от май до ноември
Гостите на фермерските пазари в Бизнес парка в столичния квартал „Младост“ и на „Римската стена“ познават сладките ягоди от сорта „Клери“, който младият фермер отглежда вече четвърта година. През май и юни берем от сорта „Клери“, през април засадихме „Монтерей“ и го берем до късна есен, посочва Венцислав Маринов.
„Надяваме се следващата година да увеличим площите с ягоди“, казва Венцислав Маринов и допълва, че има значителен опит в биологичното земеделие. „Почвата беше отпочинала и не се наложи да използвам никакви торове“, уточнява той.
Обвързаната подкрепа е важна
По образование Венцислав Маринов е математик, но през 2004 г. решил да замине на бригада в Англия. Там имал възможност да наблюдава производството на ябълки, череши, малини и се запалил по земеделието.
„Европейските средства за земеделие доста ми помогнаха. Ние бяхме сред първите бенефициенти – кандидатствахме през 2006 г. След това получавахме подкрепа за биологично земеделие и тази помощ беше много важна за нас, защото биологичното отглеждане е по-скъпо, добивите са по-малки. За съжаление свършиха парите за биологично земеделие, но пък има обвързана подкрепа за качествен плод. Фуражните култури се отглеждат по-лесно в сравнение с плодовете и зеленчуците, и за нас е много важна обвързаната подкрепа“, посочва младият фермер.
Гроздето е по-сладко
Отглеждам около 10 сорта десертно грозде в село Елшица, Пазарджишко. Имам собствени насаждения около 9 дка и още 6 дка под наем. Сортовете са ни Белика, Дона, Кралски рубин, Хамбургски мискет, Италия, Булгар, Афродита и други. Тази година беше суха и пръсканията с биологични препарати бяха по-малко. Добивите обаче намаляха.
Механизация вместо работна ръка
Сергията на Венцислав Маринов е пълна с бяло и черно грозде, а през зимата при него се намират тежко, пивко червено и бяло вино, различни плодови сиропи, компоти и сладка, приготвени от майката на Венцислав, Цветана Маринова. В семейния бизнес е ангажирано цялото осемчленно семейство. Въпреки това се налага да бъде наета допълнително работна ръка. Това е голямо предизвикателство, въпреки голямата безработица на село. „Селскостопанският труд е тежък, а хората като че са отвикнали да работят здраво, със сериозно отношение към труда и отговорност към това, което вършат“, разказва Цветана Маринова. Ето защо в семейната ферма се използва повече механизация за оране, за пръскане и обработка на овощните насаждения.