ЕК стартира стратегически диалог за бъдещето на селското стопанство

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Стратегическият диалог ще разгледа предизвикателствата и възможностите като справедлив стандарт на живот за земеделските стопани и общности, подкрепа за селското стопанство, използване на знанията и технологичните иновации

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави началото на Стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство — нов форум, чиято задача е да договори обща визия за бъдещето на европейския селскостопански и хранителен сектор до лятото на 2024 г.

„Назрял е моментът е да се постигне нов консенсус относно храните и селското стопанство сред земеделските стопани, селските общности и всички други участници в агрохранителната верига на ЕС. Земеделските стопани и хранително-вкусовата промишленост в ЕС осигуряват здравословна и висококачествена храна и имат основен принос за нашата икономика, особено в селските райони. Те също така полагат огромни усилия да допринесат за нашия колективен екологичен и цифров преход. В същото време обаче те са изправени пред широк спектър от предизвикателства — от изменението на климата до инфлацията до нестабилните пазарни въздействия. С този стратегически диалог създаваме форум за представяне на ясна визия за бъдещето в полза на всички,“ заяви председателят Фон дер Лайен.

Стратегическият диалог, председателстван от германския експерт проф. Петер Строшнайдер, обединява широк спектър от заинтересовани страни от цялата агрохранителна верига. След тази първа среща в Брюксел ще бъдат организирани поредица от тематични срещи. В диалога активно ще участват Съветът на ЕС и Европейският парламент. Това ще бъде възможност да се чуят гледните точки, амбициите, опасенията и решенията на земеделските стопани и другите заинтересовани страни.

Стратегическият диалог, обявен от председателя в нейната реч за състоянието на Съюза през 2023 г., ще разгледа предизвикателствата и възможностите като справедлив стандарт на живот за земеделските стопани и общности, подкрепа за селското стопанство, използване на знанията и технологичните иновации, както и бъдещето на европейската продоволствена система на ЕС в един конкурентен свят.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА