ЕК ограничава употребата на четири химикали в храните

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Новите правила започват да действа след няколко седмици

Европейската Комисия (ЕК) прие нови правила за защита на гражданите от химикали, които могат да имат отрицателни последици за имунната система, развитието на фетуси и бебета или холестерола. Новите правила ограничават нивата на четири химикали в околната среда, перфлуороалкилирани вещества (PFAS), в храните. Те ще защитават потребителите в ЕС, като намалят излагането им на тези вредни химикали.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес заяви: “Днес предприемаме още една стъпка за повишаване на равнището на безопасност на храните в ЕС и за по-добра защита на гражданите от вредни химикали. Тези нови правила показват, че сме решени да поставим здравето на гражданите на първо място. Това е постоянен и неизменен приоритет”.

Въпросните четири химикала – перфлуорооктансулфонова киселина (PFOS), перфлуорооктанова киселина (PFOA), перфлуорононанова киселина (PFNA) и перфлуорохексан сулфонова киселина (PFHxS) – са известни също като “вечни химикали”, тъй като тяхното химическо спокойствие не позволява тяхното разграждане. Държавите-членки единодушно подкрепиха новите правила, които се основават на солидна научна оценка от ЕОБХ. Новите правила ще се прилагат от 1 януари 2023 г.

Те отразяват важния ангажимент, поет от Комисията в Стратегията на ЕС за устойчивост в областта на химикалите, за справяне с наличието на PFAS в храните чрез въвеждане на ограничения в законодателството относно замърсителите на храните.

 

ЕТИКЕТИ: , ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА