ЕК одобри две сливания на компании в агросектора

Handshake
Автор: Агрозона
Споделена0

Европейската комисия одобри придобиването на турската Oltan Group от базираната в Люксембург компания Ferrero International S.A., съобщава Agra Europe. Така се създава най-големият в света доставчик на лешници отглеждани в Турция, а това представлява дял от 70% от световното производство на ядките.

Ferrero е конкурент на Oltan в производството и продажбата на лешници чрез бизнеса на компанията Stelliferi. Люксембургската компания е също клиент на Oltan, но според Комисията придобиването не нарушава правилата на справедливата конкуренция, защото новата компания ще продължи да има силна конкуренция, а клиентите на въпросните пазари ще имат достатъчно алтернативни доставчици.

Брюксел одобри също придобиването на Noble Agri, собственост на Noble Group, от китайската COFCO Corporation.

COFCO е един от големите доставчици на земеделски храни и услуги в Китай, а Noble Agri управлява бизнеса със земеделски стоки на Noble Group и търгува със зърнени, маслодайни култури и памук предимно на пазарите в Азия и Близкия Изток.

Заключението на комисията е, че придобиването не е в противоречие с правилата на справедливата конкуренция, тъй като дейността на COFCO в Европейското икономическо пространство е много ограничена.

И двата случаи са разглеждани по опростена процедура, според Регламента на ЕС за сливанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *